Любимата игра: Световният волейбол добавя още една година към историята си

Спорт

09-02-2021, 14:01

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

И днес в България волейболът се радва не само на голяма популярност, но и на всенародна любов

От инстаграм профила на българската федерация по волейбол.

На 9 февруари 1895 г. американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган поставя мрежа за тенис на височина 197 см., обявява правилата на новата игра и неговите ученици започват да прехвърлят през мрежата плондир от баскетболна топка. Така се изиграва първият волейболен мач в историята.

Първоначално Морган кръщава играта “минтонет“, а малко по-късно професор Алфред Халстед, впечатлен от полета на топката по време на демонстрация на спорта, го преименува на “волейбол“, което в превод от английски означава „топка, летяща, без да пада на земята“.

След една година, на конференцията на колежите на асоциацията на младите християни в Спрингфилд, играта официално получава своето име „волейбол“. През 1897 г. са публикувани и първите правила на волейболната игра. България е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение. Авторитетен и уважаван член на световното волейболно семейство, българският волейбол води началото си от 1922 г.

Първата в България официално организирана проява по волейбол е турнирът между класовете на ІІ мъжка гимназия /ХХІІ-ро СОУ/ в София – 1925 г.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BFVolleyball Official (@bgvolley)