Красен Кралев: До последно се чувах с Никола Спасов

Спорт

23-11-2020, 15:06

Снимка:

mpes.government.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Футболният треньор Никола Спасов почина след битка с COVID-19

Спортният министър Красен Кралев до последно е бил в контакт с треньора на Монтана Никола Спасов, който почина в неделя вечер на 61 години след усложнения от коронавирус.

"Чувахме се всеки ден с Кольо, който беше в болница в Монтана. За последно говорихме в събота. Каза ми, че се чувства по-добре и се надява да го изпишат, но...", заяви за Efirbet министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

"Кольо беше великолепен футболист на Черно море и най-успешният треньор на Черно море. Много добър човек и мой добър приятел", допълни Кралев.

"Спомням си, че дойде в Черно море през лятото на 1983 година от Дунав (Русе). Треньор беше Тодор Великов, който пусна Кольо за първи път като халф с №6 срещу Ханза Рощок в турнира „Варненско лято”. Кольо им вкара гол от 40 метра със страхотен удар и Тодор Великов го направи централен нападател. След това от трибуните аплодирах майсторските му голове за Черно море в „А” група. Бог да го прости!", заяви още министърът Кралев.

 

 

Никола Спасов е юноша на Локомотив София. През сезон 1977/1978 става шампион на България с родния си клуб, като играе рамо до рамо с легенди като Начко Михайлов, Румянчо Горанов, Йордан Стойков-Бумбо, Венцислав Арсов Ради Здравков, Бойчо Величков, Ангел Колев и други.
След престой в Дунав Русе, се мести в Черно море, където през периода 1983/1986 записва 86 мача и 48 гола в елита. През есента на 1986 година облича екипа и на другия варненски клуб Спартак, а после отива на гурбет в Португалия.
Там играе за няколко клуба и прави първите си треньорски стъпки. Връща се в България през 2003 година. Първо е помощник-треньор за кратко в Черно море, на Илиан Илиев, после поема Марек, а след това се връща на „Тича” като помощник на Ясен Петров. През периода 2007/2009 води Черно море като старши треньор и го класира на трето място при майсторите – изравнено е най-добро клубно постижение в „А” група. През сезоните 2014/2015 и 2015/2016 отново е наставник на варненските „моряци”.

С тях вдига и първите Купи за клуба – на България, през май 2015-а, и Суперкупата на страната през август 2015-а. Двата трофея окончателно превръщат Спасов в най-успешния треньор на Черно море. Феновете му дават прякора Адмирала.

Никола Спасов е водил също португалските Верин и Имортал, казахстанския Къйзъл Жар и македонския Брегалница, както и родните Марек, Светкавица, Спартак (Варна), Царско село и Монтана.