От Архива: С 9 души Спартак наказва елитни германци

Спорт

10-04-2020, 11:15

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През сезон 1995/96 Спартак (Варна) се представя много добре в „А“ група. Под ръководството на Никола Христов „соколите“ завършват на 6-о място в първенството, а нападателят Иво Георгиев става голмайстор с 21 попадения и заминава на Евро‘96. Варненци, които разполагат със солиден състав, получават правото да представят България в Интертото. Първият им мач от групата е повече от интересен – в морската столица гостува елитния немски Мюнхен 1860, завършил на 8-о място в Бундеслигата. В следващите редове ще си припомним за една впечатляваща победа на Спартак.

По това време всички немци са особено чувствителни към България заради двете болезнени загуби, които търпи националния им отбор в предходните две години. Не предполагат обаче, че на клубно ниво български тим може да им се опълчи. От лагера на Мюнхен 1860 демонстрират надменност преди срещата, същото се отнася и за феновете им. На 22 юни 1996 г. на стадион „Спартак“ присъстват двайсетина привърженици от Германия, които са обидени заради…. ниската цена на билетите, която плащат – 3 лева. Смятат, че отборът им заслужава да бъде оценен много по-високо. Иначе мачът на живо гледат едва около 1000 души, тъй като съвпада по време със зрелищни четвъртфинални сблъсъци от европейското – Испания – Англия и Франция – Холандия. Заради липсата на осветление на стадиона двубоя се играе при 30-градусова жега, което също става повод за мрънкане от страна на германците.

Мюнхен 1860 е воден от Вернер Лорант, който разчита на схема с трима централни защитници, раздвижена халфова линия и атомно дуо в атака – Олаф Боден и Бернхард Винклер. В състава му са още бившият германският национал Манфред Швабъл, националът на Полша Пьотр Новак, както и редица други играчи с богат опит в Бундеслигата. В същото време начело на Спартак временно е застанал техническият директор Благой Калфов, докато бъде намерен нов треньор, тъй като Никола Христов напуска месец по-рано заради неразбирателство с клубния бос Николай Ишков. На вратата е Радо Станев. В центъра на защитата действат Славейко Димитров и Злати Михайлов, а по двата фланга са Борислав Георгиев – Бобъра и Красимир Влахов. Пред отбраната има трима халфа-бойци в лицето на Николай Станчев, Димитър Митов и Захарин Сабльов, а пред тях с по-офанзивни функции е Марио Давчев. Що се касае за атаката, то тя е не по-малко опасна от тази на съперника – Вальо Станчев и Иво Георгиев, който дни по-рано се е завърнал с националния отбор от Англия.

Целия текст можете да прочетете във Varnautre.bg