Можеше ли да не се плаща огромна неустойка на „Уорли Парсънс“ за спирането на „Белене“?

Архитект-инженерът е можел да вземе 8 млн. евро вместо 40, грешки на Кабинета „Орешарски“ създали кризата

Българската държава е можела да се размине с огромната неустойка от 40 млн. евро, която трябва да бъде платена на архитект-инженера „Уорли Парсънс“ за спирането на проекта „Белене“. Това съобщи пред „България утре“ Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и бивш председател на Борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Именно БЕХ са били тези, които навремето излезли с евентуално решение на проблема. Бордът на директорите е гласувал да даде мандат за преговори на НЕК с „Уорли Парсънс“, защото вече имало решение на МС за спирането на строежа на централата.

Според него по този начин НЕК е получила възможност да влезе в преговорен процес, така че да се намалят дейностите по проекта. Това обаче така и не се случва.

„Взехме решение за започване на преговори за намаляване на стойността на договора до такава, че да се изпълни хем решението на НС, хем да се консервира площадката. Мисля, че 5 млн. беше тя“, коментира Николов.

По изчисления и на други експерти, ако НЕК се е възползвал от дадените му правомощия, парите, които щяха да се платят на „Уорли Парсънс“ е можело да се намалеят до максимум 8 млн. евро., а не 40 млн. – като сега.

Въпреки решението на БЕХ правителството „Орешарски“ пристъпва към прекратяване на договора с архитект-инженера на „Белене“ без споразумение и ограничаване на неговите действия, което доведе до арбитраж, загуба на нашата страна (въпреки големите разходи за адвокати) и задължението да разплатим близо 40 млн. евро към „Уорли Парсънс“.

По рано през деня темата беше коментирана и от председателят на АБВ Румен Петков пред БНТ. Той настоя, че виновните трябва да бъдат дадени на прокурор.

„Знае се кои са. Всички знаят кой прекрати договора с „Уорли Парсънс“ преди 5 години - това е енергийният министър Драгомир Стойнев, сега „първа писта“ сред депутатите на БСП в парламента, който непрекъснато иска оставката на правителството и предсрочни избори. Той беше част от кабинета „Орешарски“,  припомни Петков.