Има ваксина срещу чумата – Информацията!

Общество

18-07-2018, 11:25

Снимка:

freeimages.com/ sarah joos

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

По-добре да не се превръщаме в стадо овце


„Кога махнахте памперса“, „Какво давате за лаеща кашлица“, „Какъв вирус има в момента“, „Пред немския вестник „Neue osnabrücker zeitung“ германски политик хвърли светлина по въпроса какво точно се случва в селата в Странджа в България…“. И така между майчините вълнения, споделяни в затворени групи във Фейсбук, се появява по около 10 пъти на ден една и съща информация за едни мигранти, които щели да бъдат изсипани в селата, където сега се налага да евтаназират овце и кози заради чума. Опорната точка – избиват животни, изселват хора, заселват с мигранти. Естествено са намесени и много пари.
Германският политик няма име, да не говорим, че и

до момента никой не е открил и самата статия,

а конспирацията привлича внимание. Малко от хората проявяват елементарна хигиена към информацията, която им се натриса и дори не проверяват източника й. Настава същинска истерия, същата като в групата за шофьорски неволи, продажба на дрехи, домашни работилници и т.н. 150 000 мигранти дебнат и шофьорите, майсторите, майките… В нелепата история се появяват и тук-там мистериозни самолети, пръскали хапчета, които животните хапват и после дават положителна проба за чума. Даже се забелязват снимки на тъмнокожи мъже, които „вече идват“, но после се оказват по-тъмни наши събратя. Като лавина фалшивите новини заливат стените ни в социалните мрежи. Орди от тролове спамят по минута.
Дезинформацията ражда слухове. Слуховете раждат психоза и истерия.

А някои много обичат хора извън контрол!

И имат интерес от липсата на здрав разум. Лесно се манипулира и подтиква към определени действия подобна маса. А уж за „фалшивите новини“ вече всеки е чувал. Разни съвети като -провери източника на информацията, прочети повече от заглавието, провери кой е авторът и съществува ли действащ такъв, виж какви източници са цитирани в самата статия и т.н. се въртят постоянно из информационното пространство. И не, за да ви дават тон в живота, а за ваше и обществено добро. 

Паниката никога не е градивна.

Понякога резултатите от истерии, породени от фалшиви новини и проучвания, траят години след това. През 1998 г. британският доктор Андрю Уейкфийлд публикува проучване, което свързва аутизма с ваксините срещу морбили, рубеола и заушки. Публикацията получава огромна популярност. Рязко спадат нивата на ваксиниране. Подробност е, че в проучването са участвали едва 12 души, а заключенията по-късно са определени за спекулативни. Четири години по-късно самото издание сваля проучването, но то продължава да се цитира срещу ваксинирането. И така до днес. Без да влизам в полемика за самите ваксини, само пример за дългогодишните последствия от една информация. За чумата, която може да предизвика дезинформацита и фалшивата новина и за единствената ваксина срещу нея- информацията!
Тук е моментът да си дадем ясна сметка какви могат да бъдат последствията, ако животните заразени с чума, не бъдат приспани.
Чумата по дребните преживни животни -

PPR е сериозно вирусно заболяване по овцете и козите,

което причинява смъртност при повече от 50 на сто в засегнатите стада. PPR се предава най-често чрез директен контакт със заразени животни. Всеки предмет, всяко животно в контакт е потенциален източник на инфекцията. Заболяването започва с внезапна треска, като температурата достига до 40-41°С. Засегнатите животни са депресирани и сънливи. Без да влизаме в подробности, заболяването е тежко и води до големи мъчения за животните. То протича в свръхостра, остра и подостра до хронична инфекция. Няма опасност за хората и Слава Богу. 

Инфекцията е установена в много африкански страни, в Близкия изток и Арабския полуостров, в Иран, Ирак, Израел, Йордания, Кувейт, Ливан, Оман, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йемен, Турция, Индия, Непал, Бангладеш, Пакистан и Афганистан.

Европа е чиста. До момента.

В седем български общини на територията на две области - Ямбол и Бургас, доказано има чума по овцете и козите, съобщиха властите ни след проведено във вторник извънредно заседание в Народното събрание. В селата Воден, Кости, Шарково, Крайново и Странджа чумата при козете и овцете е потвърдена с проби както у нас, така и във Франция. В тези епизоотични огнища животновъдните обекти са около 40. Към момента са евтанизирани около 4 000 хиляди животни.

Положението не е за подценяване. В момента отговорността на България е огромна. От нас зависи да спрем разпространението на заразата към ЕС. Българинът обича да гледа в собствената си „градина“. Нали обаче не мислите, че като пуснете охлювите, които ядат вашите зеленчуци в градината на съседа, те няма да пропълзят отново при вас през оградата! Живеем в глобалното село и сме част от общност. И като такава трябва да носим отговорност. Защото отговорността за другия, в случая е чиста отговорност за себе си. При разпространение на чумата загубите, които ще търпят стотици животновъди, ще бъдат огромни.
Представете си сега, че сте фермер, имате стотици животни,

в съседната къща една баба гледа кози. Много ги обича.

Разбираемо. Те обаче са болни. Тя отказва да бъдат приспани, от любов…В помощ на бабата идват хора. Правят живи стени. Свирят гайди. Обвиняват в жестокост. Козите са спасени. Политически опоненти яхват вълната, която свири на най-тънката човешка струна- емоцията. Организират масово недоволство. Разпространяват апокалиптични информации, пълни с щастливи, здрави овце и кози, лоши и опасни мигранти, буферни зони, пълни с лоши хора, а не с трудолюбиви българи… В целия този шум трудно се чуват разумните призиви. „Този вирус е много опасен и не е време за политически игри“, призова еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. В случай като този, когато вирусът се пренася между животните, единственият начин е тези, които са заразени, да бъдат убити, категоричен е той. Но потенциалната опасност не е нещо, което вълнува онези, яхналите недоволството. И крясъците продължават! Дни по-късно и съседното стадо, онова до дома на бабата, е заразено. После и друго, и друго. И така, от любов, измират много повече животни. В адски мъки, а не приспани с инжекция. А хора остават без препитание.

Онези яхнали вълната на емоциите на хората стават тихи и ниски.

Не е ли по-добре да изберем по-малкото зло, ако е зло?
И въпреки, че болестта не е опасна за хората, си представете, че детето ви е гладно. Искате ли да му споделя от моето козе сирене, ако съм баба Дора. Ще ви уверя, че козите ми нямат симптоми. Аз не бих дала на детето си това сирене. И търговците обаче не биха го взели от мен. Ето това ще е положението и с продуктите от огнищата на болестта.