Валентин Василев: Тръмп не може да спечели търговската война

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не може да спечели търговската война, прогнозира Валентин Василев, бивш министър на търговията от правителството на СДС. До края на годината американският президент ще даде заден ход относно търговската си политика, смята Валентин Василев като наблюдател на американският протекционизъм в исторически план. За „България утре“ той коментира, че очаква да последват взаимни отстъпки от всички участници в тази търговска война до края на годината и отново да бъде намерен изход от така създалата се ситуация.

Какво стои в основата на тази прогноза?

- Доналд Тръмп от година и половина се опитва да намери начин да руши световния ред в редица области, не само в търговията. Спомнете си, че той изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, което е готвено над 20 г., изтегли САЩ от Съвета за правата на човека в ООН и сега тази търговска война. Той се опитва да руши, а не да променя търговския ред. Той го прави едностранно, ако иска да промени правилата в търговията, това става с преговори в рамките на Световната търговска организация.

Защо американският президент няма да спечели?

- Първо ще има контра мерки от Канада, ЕС, Китай, както гледам в този процес се въвличат Русия, Индия и т.н. И поради това нещо САЩ ще загубят голяма част от пазарите си. След това тези икономики, на които Тръмп налага мита, взети заедно са далеч по-големи от американската икономика. Губейки пазари, много производители в САЩ, ще започнат да изнасят бизнеса си зад граница, каквото намерение заяви и „Харли Дейвидсън“. Трето, голяма част от капиталите в САЩ имат европейски произход и не се знае как ще реагират. Четвърто, ако се върнем в историята, САЩ вече е губила такава война. 1930 г. по време на Голямата депресия Американският конгрес налага едностранно мита на търговските партньори на САЩ тогава, а те отвръщат с контра мерки. В следствие на това „Голямата депресия“ става още по-голяма и нещата се връщат обратно. Така че моята прогноза е, че до края на годината и началото на следващата търговската война ще затихне по някакъв начин.

ЕС действа предпазливо, говори за контра мерки, но не е обявил нищо категорично?

- Аз не съм привърженик на резките движения, които Тръмп прави. Търговията е много деликатна сфера. Според мен споразуменията се правят трудно, десетки години, а сега изведнъж някой се опитва да ги руши. Контра мерките трябва да бъдат добре обмислени и не е нужно да се избързва.

Каква позиция да заеме България?

- България трябва да заеме позиция, каквато заема ЕС. Нашата търговия на 67% отива за страните от ЕС. Второ, ние сме доста малка икономика, за да правим резки самостоятелни ходове. Така че в рамките на ЕС може да има наши предложения какви трябва да бъдат тези ответни мерки, но когато има единна позиция, ние трябва да я спазваме.