21 юни - Денят на лятното слънцестоене

Хороскоп

21-06-2018, 11:32

Снимка:

pixabay

Автор:

Ивелина Пенчева

Всичко от Автора

В древността са посрещали изгрева на Слънцето в тържествено мълчание, обърнати към изток

Днес в 13:08ч настъпва лятното слънцестоене и Слънцето преминава в знак Рак. Този ден се счита за начало на астрономическото лято – пикът на усилията на природата. Това е особен ден в годината. Слънцето се намира в най-високата точка на небето, задържайки се максимално дълго. Най-дългият ден и най-късата нощ в годината. Повратна точка в живота на хората.

В древността са посрещали изгрева на Слънцето в тържествено мълчание, обърнати към изток. Щом се покажел първият лъч започвали радостните възгласи и посрещането му с рогове, барабани. Така било поздравявано Слънцето през най-дългия и мощен ден на годината.

„Сън в лятна нощ” на Шекспир описва именно нощта на 21 юни – на лятното слънцестоене. Нощ, която гъмжи от чародейства, магии и веселие. Това е нощта на любовните срещи, през която влюбените прескачали заедно огньове и хвърляли цветя в пламъците. В тези часове се берат най-лековитите билки, събира се лечебна вода от изворите и различни магически атрибути. Има заклинание, което се казва само в тази нощ, за да се подсигури слънце в изобилие и щедър дъжд за жадната земя.

Първо трябва да се украси олтара с рози и върбинка, летни цветя и плодове, а около тях се палят червени, жълти и оранжеви свещи, както и се разнася благоухание на тамян. Оставя се гъсто и сладко вино.

 

Има някои поверия за деня на лятното слънцестоене:

Лошото време в лятното слънцестоене предсказва лоша реколта и бедна година.

Ако Слънцето се скрие зад облаците - лятото ще бъде лошо.

Ако има сутринта има много роса – ще има богата реколта. Тази роса е била събирана в съд и се е считала за лечебна.

Същата лечебна и магическа сила има и водата, събрана сутрин от кладенци и извори. С нея се измивали в същия ден и също така я пиели.

Много звезди в небето - много гъби през лятото.

 

И в деня на лятното слънцестоене не забравяйте да си намислите желание, гледайки слънцето. В този ден то притежава специална магия, силна особена енергия, която въздейства върху целия живот на земята!

Обърнете се към Слънцето и поискате да ви огрее в лъчите си, да ви помага в личните дела, да изпълни вашата мечта. След това си намислете желание. Смята се, че то ще се изпълни до една година. Не пропускайте този специален ден!

Качества, навици, нагласи, определени модели на поведение и програми, изхабени връзки, от които искате да се освободите, опишете подробно на лист и след това запалете свещ в червено, оранжево или жълто във вашия дом. „Изгарям всичко, което пречи на живота ми да живея нормално и щастливо и това, от което бих искал да се освободя.”

И с думите "Благодаря на огъня за прочистването и освобождение" изгорете листа си.

Щастливо, синьо и вълшебно лято!