Почивка на кредит – българинът търси бързи заеми по 800-1000 лева - bulgaria.utre.bg

Почивка на кредит – българинът търси бързи заеми по 800-1000 лева

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
18 юни 2018, 10:59 | Габи Иванова
  • Снимка:
    Freeimages.com/Stella Levi

Оптималният вариант – да ходим на море само със спестявания

Най-търсеният бърз кредит за почивка е между 800 и 1000 лв. съобщава БТВ. Ако например изтеглим 1000 лв. и срокът за връщане е 6 месеца, месечната вноска ще е 192 лв. През 2018 г. българските семейства ще заделят 55,6% от месечните си доходи за лятна почивка, докато през 2017 г. този разход е бил 72%.

40,4% от домакинствата казват, че летните им разходи тази година ще същите като през миналото лято, 33,2% ще заделят по-малко, а 26,4% ще изхарчат повече за ваканцията, сочи изследване на „Фератум Груп”.

„Общата сума за връщане е 1152 лв. – може да не изглежда много, но като годишен процент на разходите е около 50%. Има обаче много скрити такси, които не се включват в този годишен процент на разходите, затова трябва да внимаваме”, каза финансовият консултант Стойне Василев.

Той съветва вноските по кредитите да не са повече от 30% от нашите доходи. В противен случай, понякога теглим нови кредити, за да връщаме старите и не сме гъвкави, разясни Василев. Така например, ако доходите ни са 1500 лв., вноската по всички кредити, които имаме, трябва да е до 450 лв.  „Тоест ако в момента имаме ипотечен или потребителски кредит от 300 лв., нека новият кредит да е до 150 лв.”, препоръчва финансовият консултант.

Длъжникът обикновено е със средно или висше образование, под 30 години, на трудов договор с перспектива, от Бургас, Стара Загора или Русе, сочат данните на Асоциацията на колекторските агенции в България. 

В тези райони по-скоро кредиторите са надценили възможностите на потребители. Тенденцията в последните години е, че младите хора задлъжняват повече, каза Райна Миткова от асоциацията.

Най-добрият вариант за почивката е да бъде със спестени средства. А ако вземем заем или ако ползваме кредитна карта, сумата да е такава, че да успеем да я изплатим в следващите няколко месеца, посочи Райна Миткова.

Ако все пак се налага да ползваме допълнителна сума, Стойне Василев съветва хората, ако могат, да изтеглят банков кредит.

При положение че прибегнат до бърз кредит, той препоръча на потребителите да съобразят вноската, която могат да си позволят. „Нека не се надценяват и да не си мислят, че ако сега пропуснат вноска и после платят две, това е ок, защото не е – има високи наказателни такси”, коментира финансовият консултант.

„Много е важно всеки месец да отделяме поне една малка сума. Ако не можем 100 лв., да платим поне 50-60 лв., защото следващия месец, когато се натрупат две вноски, това ще ни е още по-трудно”, отбеляза и Райна Миткова.

МултимедияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ