Дипломат: България свърши полезна работа за Западните Балкани

Дипломатът Боби Бобев преди срещата ЕС-Западни Балкани

Бившият посланик на България в Албания и в Косово Боби Бобев изрази мнение, че страната ни е успяла да свърши полезна работа по отношение на  Западните Балкани. По думите му страната ни е успяла да наложи тази тема, което е крачка напред за целия регион. Какви са очакванията от срещата на върха ЕС-Западни Балкани и оценката му за Европредседателството до тук?

 

- Какви са вашите очаквания за срещата на върха ЕС-Западни Балкани?

- Аз считам, че ще имаме два разменени два сигнала. Единият от страна на Европейския съюз, че вратата за бъдещо еврочленвство остава отворена пред държавите от Западните Балкани. Другият е от страна на Западните Балкани, които ще потвърдят ангажимента, че са готови да продължат с реформите и са готови да подготвят обществата си за това членство в ЕС.

- В какви срокове можем да очакваме да започнат тези преговори за членство за Македония и Албания?

- Имаше разнопосочни сигнали в тази сфера. Очакванията са в рамките на тази календарна година, тоест до края на австрийското председателство да се фиксира дата за начало на преговорите с Албания и с Република Македония. Както е известно Черна гора и Сърбия преговарят, отворили са немалко глави, докато очевидно Босна и Херцогивана и Косово изостават. Те ще формират вероятно третата група от Западните Балкани.

- Вие като дипломат как оценявате представянето на България? Каква ще е оценката за европредседателството ни макар и още да не е приключило?

- Европредседателството, което чакахме с такова нетърпение, отива към своя край. Аз мисля, че България успя да свърши полезна работа, особено  по отношение на Западните Балкани. 15 години Западните Балкани не бяха влизали в дневния ред на ЕС на такова равнище. Ние успяхме да наложим тази тема, което само по себе си е крачка напред и крачка в полза на този регион. Още по-важно е, че след като темата бе поставена на масата за разговори имаше и отговор от страна на Брюксел. Само да напомним – стратегията, която беше обнародвана за включване на Западните Балкани и обиколките на най-висшите администратори в ЕС. Всичко това насърчава обществата в Западните Балкани да продължават напред по избрания път.