Наследниците на скулптура Андрей Николов дарили Червената къща на държавата за галерия

Общество

03-05-2018, 11:48

Снимка:

Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

В момента в имота няма експозиция на патриарха на българската скулптура

Подписка за създаването на музей на патриарха на българската скулптура Андрей Николов е стартирала преди повече от година – в началото на 2017 г., съобщава в „Труд”. Художници и хора на изкуството се обърнали към по онова време вече бившия министър на културата Вежди Рашидов с въпроса кога ще бъде изпълнена волята на наследниците на Николов за Червената къща. Близките дарили имота безвъзмездно. Има обаче условие – да бъде превърнат в постоянна експозиция на твореца.

Въпросната сграда е на ул. „Любен Каравелов” 15. През последните близо 20 години тя е стопанисвана от фондация „Гъливер клиринг хауз” и се прочу като средище на протестъри. Оказва се, че фондацията плаща по 4 лева за квадратен метър на месец за къщата на пъпа на София. Според наемателите – фондацията „Гъливер клиринг хауз”, мястото е „културно средище”. Това обаче не изпълнява волята на дарителите, имотът да се превърне в музей на скулптура Андрей Николов. Не е ясно дали при тези условия близките няма да се откажат от дарението и да оспорят договора, който реално не е спазен.

През 2018 г. се навършват 140 г. от раждането на скулптура. Творците припомнили този факт и подчертали, че ще е добре поне за тази годишнина сбирката Николов да се завърне там, където е било ателието му.

Вежди Рашидов прегърнал идеята и дори поканил свои колеги да се подпишат за инициативата. В подписката се включили Николина Ангелкова, Красен Кралев, Волен Сидеров, Данаил Кирилов, Десислава Атанасова, Десислав Чуколов, Даниела Савеклиева, Тома Биков, Красимир Велчев, Димитър Главчев и други. Към онзи момент те на са част от изпълнителната и законодателната власт, а участници в предизборната кампания преди парламентарните избори. А с подпис се включили, защото инициативата им се сторила правилна.

Развитие по казуса с музея обаче няма. Сегашните стопани на Червената къща излизат с претенции към имота, заради ремонт, който са направили. Реално през 2000 г. е в окаяно състояние и е предоставена от тогавашния министър на културата Емма Москова за безвъзмездно 10-годишно ползване в замяна на основен ремонт. През 2011 г. договорът изтича и културното министерство открива търг за наемател, който да плаща пазарни цени за ползването му. След бурни възражения от страна на „Гъливер клиринг хаус“ обаче те все пак остават на ул. „Любен Каравелов” 15 срещу символичния наем от 4 лв. на кв.

ИЗТОЧНИК: ТРУД