Борисов пред швейцарски вестник: Каратето ме направи борец за мир

Премиерът с обширно интервю пред авторитетния Neue Zürcher Zeitung

Г-н министър-председател, вие оформихте политиката на България през последното десетилетие, така както никой друг. В същото време искате да се отдалечите от политическата класа. Популист ли сте?

Не. Аз съм човек, който иска да направи добро за обществото. Бях пожарникар. Това е една от най-трудните и хуманни професии - спасявате хората и вещите им. Хората излизат от огъня, ти влизаш в него. По това време не можех да си представя, че някога ще стана министър-председател. Когато видя новите магистрали днес, метрото в София – това ме прави щастлив. Успяхме да осъществим това благодарение на Евросъюза. Българите няма да забравят европейската помощ към нас. Между другото, журналистите най-често забравят, че имам докторска степен като инженер. Вие се интересувате повече от моя черен колан в карате…

И? Дали вашият опит в бойните изкуства е полезен и като политик?

Да, въпреки че повечето не знаят, че каратето не цели насилие. А напротив – интелект и ценности. Това ме направи борец за мир. Убеден съм, че няма добра война. Това е, което оформя стила на моята политика – постоянен диалог и компромиси, докато не вземем правилното решение.

Тази политика на компромис  ли е причината да бъдете преизбран три пъти във времена на голяма нестабилност и социално напрежение?

Българите живяха под авторитарен режим до 90-те години на миналия век. Но сега хората дават и вземат властта. Всеки път, когато усещах, че обществеността не ни иска или пък не сме достатъчно убедителни, подавах оставка, за да имат избор хората. И винаги сме се връщали на власт.

Сега управлявате с Обединените патриоти. Това е партиен алианс, който се състои отчасти от крайно десни сили. Защо един центрист като вас влиза в коалиция с такава проблематична група?

Такова е решението на хората. "Словото на народа е Божието слово", както казваме в България. Нашите естествени десни съюзници не влязоха в парламента, а бившите комунисти и турската малцинствена партия са напълно неприемливи партньори. За една година доказахме, че с патриотите се допълваме добре.

Можете ли да дадете пример?

Да, защитата на границата с Турция и ограничаването на миграционната криза. Те бяха много важни за хората. Увеличаването на пенсиите и разходите за образование са други наши общи постижения.

Имахте обаче и спор. Едната партия заплаши да излезе от коалицията, а вие се оттеглихте от ратификацията на Истанбулската конвенция. Така се отметнахте от вече взето решение на правителството.

Трябва да се съсредоточим върху ролята на социалистите. Правителството прие Конвенцията от Истанбул, защото се стреми да защити жените и децата от домашно насилие. Но бившите комунисти успяха да изплашат обществото. Те извъртяха дискусията от защита към предполагаемото въвеждане на „трети пол“. Следователно трябваше да оттеглим конвенцията, за да можем отново да повдигнем въпроса по-късно и в по-спокойна атмосфера.

Но дори и с подкрепата на вашия коалиционен партньор бихте ли приели конвенцията въпреки съпротивата на опозицията в парламента?

Нашето коалиционно споразумение гласи, че Обединените патриоти трябва да ни подкрепят. Основните виновници за станалото са социалистите и близкият им президент Румен Радев. Те трябва да се обяснят защо подкрепят домашното насилие.

Социалистите и Радев се смятат за приятелски настроени към Русия. Как позиционирате България в това отношение?

Културните и религиозните ни връзки с Русия са важни. Не сме забравили, че хиляди руснаци са загинали по време на Освобождението на България от Османската империя. Нормално е да изпитваме благодарност към тях. Но не може да има ни най-малко съмнение, че ние принадлежим на ЕС и НАТО. България доказа, че е лоялен и дисциплиниран партньор в тези съюзи. Не можем да избираме между Русия и Запада: България е в ЕС, България е в НАТО. Историята, културата, бизнеса и традициите са едно, но нашата прозападната ориентация е решение, което сме взели отдавна.

За разлика от повечето страни от ЕС, решихте да не гоните руски дипломати след отравянето на Сергей Скрипал.

На Европейския съвет всички държави единодушно гласуваха в подкрепа на Великобритания и привикахме за консултации посланика на ЕС от Москва. На национално равнище направихме същото.

Имаше ли натиск да се направи повече?

Направихме това, което сметнахме за правилно. Спомням си добре как атакувахме Ирак без достатъчно доказателства. Тони Блеър трябваше да се извини след това. България също беше обвинена през 1981 г., че е била зад покушението срещу папата. Това се оказа лъжа.

Следователно е възможно обвиненията към Русия в употреба на Новичок да е сценарий на разузнавателни служби?

Считам, че не трябва да предприемаме по-тежки мерки срещу Русия, докато не бъдат представени допълнителни доказателства. Ако приемем, че наистина е възможно европейци да бъдат нападани с военни химически вещества, то имаме сериозен проблем. Въпросът тогава е: как е стигнала тази субстанция до Великобритания? И след като е толкова опасно, как жертвите се възстановиха? Не трябва да съдим държава. Презумпцията за невинност е от основно значение за европейската ценностна система и върховенството на закона.

Като заговорихте за това, проблемите на правовата държава и корупцията в България са една от причините, поради които продължавате да бъдете обект на мониторинговия механизъм на ЕС. Създадохте антикорупционна агенция. Какво ще прави тя?

Като независима институция тя трябва да се бори с корупцията. Когато открива доказателства за престъпление, ще ги подава към главния прокурор.

Парламентът назначава ръководството на органа. Това не политизира ли правоприлагането вместо да го направи по-независимо?

Парламентът е най-представителният и демократичен орган в България. Контролът на депутатите над служителите в органа за борба с корупцията гарантира тяхната независимост.

Въпреки корупционните проблеми на България, вашата лична репутация в чужбина е много добра. Считат ви за гарант за стабилност.

Аз не се интересувам от такива етикети. Искам стабилност за хората в региона и правя всичко възможно за да я постигна.

Каква роля може да изиграе България Балканите – в този размирен граничен регион? Жан-Клод Юнкер обяви стратегията за разширяване за Западните Балкани малко преди началото на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Спомням си добре как НАТО бомбардираше сръбските градове преди по-малко от двадесет години. Това се случваше на километри от границата ни. Наскоро бях Мостар в Босна и Херцеговина. Дупките от куршумите и руините на сградите все още се виждат. Конфликтите на Балканите ескалират бързо, както видяхме през последното столетие. Какво постигнахме с войните? Районът е най-бедният и най-изостаналият в Европа. Ето защо искам да превърна Балканите в строителна площадка. Искам да изградя и завърша транспортните коридори между Азия и Европа, свързващи градове като София, Белград и Солун. Трябват ни пътища, железопътни линии и магистрали.

Какво може да се постигне в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС?

Виждам себе си и България като част от екип. Разширяването на ЕС и инфраструктурните проекти на Балканите не могат да бъдат реализирани за шест месеца. Фактът, че Западните Балкани отново са сред приоритетите за Брюксел оценявам като личен успех. Австрия ще продължи започнатото си през втората половина на годината. Но нека изчакаме, след края на Председателството ще си поставяме оценки.