Румен Радев е взел главата на Николай Петров! Вижте истината за скандала

Битката е кой ще овладее Военна болница. Президентът и съветникът му Стефан Янев са се прицелили в Петров от години

Конспирацията за свалянето на здравния министър Николай Петров е тръгнала от президентството, научи ПИК от два независими източника, свързани с държавната власт.

Информацията гласи, че проф. Петров и Румен Радев са попаднали в конфликт, още докато Петров е оглавявал ВАМ, а Румен Радев е бил командир на ВВС. Напрежението тръгнало покрай почивна база на Военно министерство в Боровец, превърната в СПА-комплекс.

Когато Радев назначава служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков, едно от първите дела на временния военен министър Стефан Янев е да поръча пълния одит във Военна болница. Именно това е документът, размахан услужливо в "разследването" на БТВ.

Изведнъж атмосферата в елитното лечебно заведение става тягостна - срещу Николай Петров се отпушват интриги, заговаря се, че ще бъде сменен всеки момент - въпреки отличните финансови показатели на болницата при неговото управление и стопените многомилионни дългове.

"Главата му искаха президентът, Стефан Янев и един друг бивш военен министър от техния кръг, който се изявява като активен опозиционер срещу Бойко Борисов. Целта им беше да овладеят контрола над болницата и да сложат техен човек", доверява източник на ПИК.

Самият Николай Петров е на прага да подаде оставка, защото не чувства опора от ресорния си министър Стефан Янев. Твърди се, че само решителната намеса на служебния премиер Огнян Герджиков осуетява заговора на лобито около президентството. Герджиков твърдо застава зад Николай Петров и не му позволява да напусне поста си.

Одитният доклад е предаден във военна прокуратура, която излиза с мнение, че няма извършено закононарушение. Обществената поръчка за консумативи в ортопедията е предоставена на консорциум от фирми, които предлагат най-ниската цена. За никакво ощетяване на държавата не може да се говори и това е безспорен факт.

Когато Николай Петров получава предложение да стане здравен министър в кабинета Борисов 3, в ГЕРБ са били наясно с констатациите на одита и внушението, че Петров е обогатил зет си. Тогава обаче е надделяла позицията, че одитът е сглобен по поръчка на служебния министър Стефан Янев, който в момента е съветник на президента Радев.

Преди около месец и половина въпросният одитен доклад е публикуван в два-три сайта. Предполага се, че е бил подхвърлен от среди в президентството, търсещи реванш.

"Проф. Петров не се скри, а съвсем честно нареди одитът да бъде публикуван на официалния сайт на здравното министерство. Самият той винаги е твърдял, че не е уязвявал данъкоплатеца по никакъв начин, а въпросните милион и 600 000 лв. не са влезли нито в неговия, нито в семейния джоб, така че няма от какво да се притеснява", коментират източниците на ПИК.

Месец и половина никой не обръща внимание на публикациите във въпросните сайтове, докато изведнъж БТВ не излиза със "сензационното разследване" на репортера Петър Нанев, известен вече и като "Онанев". Това е същият човек, който преди три години "сготвя" предишния шеф на Военна болница генерал Стоян Тонев. В резултат на скандала Тонев вече не е сред живите.

Всъщност не става дума за никакво разследване, а за обикновен копипейст, коментира се активно в медийното съсловие. Нанев просто открадва публикациите от сайтовете и ги представя за собствен журналистически удар, което не му прави чест. Дори не се позовава на първоизточника.

Оттук възниква резонният въпрос: кой активира удобния репортер и винаги готовата за поръчки БТВ? И още: трябваше ли ГЕРБ и самият Петров да се огъват толкова лесно пред телевизионната диктатура?

"Голямата битка не е за стола на здравния министър, а за овладяването на ключовата Военна болница. Президентът Радев и неговият съветник Стефан Янев инкасираха важна точка в този мач, взимайки главата на Николай Петров. Сега се очаква да продължат и да лансират свое протеже за шеф на болницата", твърдят източниците.