Христо Стоичков: Естествено, че съм нагрубен, обиден и възмутен

Свободен съм да говоря каквото си искам

В ексклузивно интервю за БНТ легендарният български футболист Христо Стоичков заяви, че се е почувствал нагрубен, обиден и възмутен от отношението на испанските власти към хората на Каталуния, които по думите му са били малтретирани по време на референдума за независимост на автономната област. Камата оправда думите си към испанския вицепремиер Сорая Сантамария с това, че тя като управляващ е участвала в даването на заповедта хората на Каталуния „да бъдат малтретирани“.
В ексклузивно интервюто Христо Стоичков заяви, че на първо място последните дни в Барселона са се случили много неприятни събития, картините от които са показали некоректното държане от страна на испанското правителство. Той изрази съжаление, че е намесил сина на вицепремиера Сорая в острото си изказване срещу нея.
Христо Стоичков: Мисля, че не е дошъл моментът, когато вицепрезидентът на Испания да излезе да каже, че Испания като държава си е свършила работата. Въпросът ми към въпросния вицепрезидент Сорая е кое е накарало да се малтретират хората в Каталуния. Кое я накара лично като управляващ да направи изявление, че испанското правителство си е свършило работата - да бият хората, да малтретират хората, които отиват да гласуват за референдум, които самите хора пожелаха. Не може да малтретираш мирните хора, които отиват да пуснат една бюлетина. Ако мислим, че това е правилният път, ние сме готови да минем по другия път, можем го. Но като човек, който 27 години е свързан с Барселона, естествено, че съм нагрубен, обиден и възмутен.
Христо Стоичков подчерта, че той не е имал лично отношение към вицепремиера Сорая, а острите му реплики са били насочени срещу отношението, което е демонстрирала спрямо каталунците.
Христо Стоичков: Тя на мен не ми е никаква, но отношението ѝ ме огорчи. И виждам, че това, което казах за нея, е че намесих сина ѝ, който е непълнолетен, за което се извиних. Детето няма никаква свързаност с тези събития, затова поднесох извиненията си за сина ѝ. Но тя като личност показа, че не става. Не може да има бити хора, ранени хора, да има кръв. Ние сме свидетели какво става след такива случки. Друг е въпросът дали ще приемат референдума, дали ще е невалиден, или не. Нека хората да си дадат мнението. В крайна сметка вицепрезидентът ще ми забрани да говоря каквото си искам? Аз мога да си дам мнението си където си искам. Но като вицепрезидент е дадена заповед хората да бъдат малтретирани и затова става въпрос.

На въпрос дали се притеснява от съд, с какъвто Сорая заплаши Стоичков, той отговори, че е съвсем спокоен.
Христо Стоичков: Нямам нищо общо с нейната държава и не може да ме съди, защото мога да говоря каквото си искам. Да дойде в Америка или в България да ме съди. Свободен съм да говоря каквото си искам, но на мен ми се обръща внимание. През 2017 година да видиш баби и дядовци как са малтретирани - хора, които съвсем спокойно си вървят по улицата, без да правят разбории, скандирания и посягания спрямо полицията... Кой посегна? Видя се какво стана. Светът го видя. Това не е допустимо!
Камата изрази съжалението си, че през годините испанското правителство и Каталуния не са намерили общ диалог и се е стигнало до насилие.
Христо Стоичков: Не ме интересува Испания, интересуват ме хората в Каталуния. Никой не иска кръв и побоища. Не намериха диалог през годините да се разберат и да седнат на една маса. Винаги са ги малтретирали тези хора, минал съм по този път и знам какво е отношението на Мадрид спрямо Барселона. Тя ако не знае, аз знам. Знам отношението на хората спрямо спорта. Не може олимпийски, световни и европейски шампиони да бъдат малтретирани така. Не може хората там да бъдат малтретирани така. Това е нещото, което ме нагруби.
Стоичков отбеляза, че има пострадали приятели, което показва отношението на испанските власти към народа на Каталуния.
Христо Стоичков: Имам пострадали приятели. Не мога да си представя как си вървя по улицата и ми посягат. Това показва манталитета спрямо тези мирни хора в Каталуния, които са малтретирани. Не може тя да казва, че си е свършила работата. Хората ще я съдят, видяха я коя е. Какво ме интересува Реал Мадрид? Уважавам Пике като момче, което израстна пред мен. Уважавам го, че защитава интересите си. Семейството му живее в Каталуния, както и много други спортисти, които дадоха толкова на Испания. Когато вземат медали, те са за Испания.
Камата заяви, че щом народът на Каталуния и управляващите му са преценили, че е дошъл моментът за раздяла с Испания, това следва да се случи, но отново подчерта, че насилието е напълно неприемливо.
Христо Стоичков: Хората, които управляват Каталуния, са преценили, че е дошъл моментът да се разделят. В този живот всичко може да стане, само да няма насилие. Щом така ръководството на Каталуния и хората, които са дали своя вот, са преценили така, ще ги подкрепя. Това е естествено, 27 живея там. Знам какво са ми дали и аз какво съм им дал. Има си ръководство - решават и най-логичното е след тези случки да се иска независимост. Какви са инструментите на властите - не мога да кажа. Има си точки и договори. Предполагам, че ръководството на Каталуния си има мерки. Но това не може да продължава така. Онзи ден, когато Бойко Борисов покани четирима лидери, попита как може за Косово, а не за Каталуния? Не е приятно това.
Камата прогнозира, че до няколко дни президентът на Каталуния Пучдемон ще обяви независимост, но не се нае да прави дългосрочни прогнози за съдбата на Каталуния.
Христо Стоичков: Мисля, че след няколко дни президентът ще обяви Каталуния за независимост, а от там нататък - ще видим.