Ненков взе крути мерки срещу метача от "Пирогов" заради когото България губи по 1.5 млн. лв. на ден! (видео)

В края на 2018 г. България ще има цифровизирана ТОЛ система, основана на модерни ай ти и комуникационни технологии

Премиерът Борисов заяви преди дни, че България губи по 1.5 млн. лева от невъвеждането на ТОЛ системата по магистралите. Министър-председателят заяви, че безобразието е предизвикано от ужасяващото обжалване на решенията по ТОЛ системата, нямащо нищо общо с правосъдието и с нормалната бизнес практика. Борисов обясни, че зад фирмата, която обжалва ТОЛ системата се крие... метач от "Пирогов". Горещата тема коментира Николай Ненков, министър на регионалното развитие и благоустройство.

 

Г-н Ненков, кога България ще има ТОЛ система, каквато има в останалите европейски държави?

Не просто се надявам, а съм убеден, че в края на 2018 г. в България ще функционира ТОЛ система, така както е в страните от Централна и от Западна Европа. ТОЛ системата в България ще бъде основана на всички съвременни ай ти и комуникационни технологии. Това означава, че няма да сме свидетели на традиционните бариери, които са характерни за повечето ТОЛ системи. Нашата ТОЛ система ще бъде цифровизирана. И тук мога да кажа, че последните ще станат първи.

 

Вярно ли е, че сега страната ни губи по 1.5 млн. лева на ден от липсата на ТОЛ система?

Най-малко, тъй като това е консервативната ни прогноза по отношение на дневните загуби, които търпим. Данните се на Световната банка, която е извършила анализ през 2015 г. Тогава доказаните приходи в повече за пътния сектор са почти 660 млн. лева на база на сега събираните 320 млн. лева. Когато тези 320 млн. лева се разделят на 365 дни се вижда, че България губи минимум 1.5 млн. лева на ден от невъвеждането на ТОЛ системата.

Премиерът Борисов разкри, че процедурата за въвеждането на ТОЛ системата се бави, защото един метач от "Пирогов", нает от определена фирма, постоянно я обжалва. Каква информация събрахте за въпросния метач?

За съжаление Законът за обществените поръчки позволява на хора, регистрирали фирми само, за да обжалват процедурата, да го правят, независимо дали са чистачи или метачи. Това води до редица парадокси от процедурна и практическа гледна точка. Законът дава възможност на такива заинтересовани страни да обжалват процедурата. А доколко те наистина са заинтересовани, това вече е друг въпрос. Ние предприехме конкретни действия, за да защитим интереса на държавата. Сезирахме и компетентните институции, относно характера на някои от фирмите, които обжалват процедурата за въвеждане на ТОЛ системата. Да, сред тях има фирми, които са с реален предмет на дейност, но има и парадокси. Вече сме възложили оценката на щетите, които страната ни губи от невъвеждането на ТОЛ системата, за да определим размера на иска, който ще депозираме срещу жалбоподателите.

 

Да разбирам ли, че фирмата, която е наела метача от "Пирогов" ще бъде дадена под съд?

Да.

 

Източник: БЛИЦ