Караниколов: Ресурсът трябва да се насочи към стартиращите и малки предприятия

Доходи, сигурност, икономически растеж, свобода на предприемаческия дух, демокрация и прозрачност на управлението са част от приоритетите на МИ

Емил Караниколов, министър на икономиката, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми.
 
„Миналият път ябълката беше много вкусна и затова не мога да дойда без букет“, обърна се Емил Караниколов към водещата. Илиана Беновска благодари и се пошегува, че ако министрите не се справят с работата си ще започне да раздава малинки като в Холивуд за неуспешните филми. Емил Караниколов отговори, че малините са хубав плод и докато се раздават плодове ще е добре.
 
Защо Емил Караниколов е икономически министър и как ще изпълнява програмата на правителството?
 
„Познавам бизнеса и синдикатите. Занимавам се с този периметър на дейност 7-8 години от Агенцията за приватизация“, заяви Емил Караниколов. Програмата в сектор икономика до края на месеца ще бъде приета. Тя е реална и за нейното изпълнение е нужен 4-годишен мандат. В министерство на икономиката има пет приоритети. Доходи, сигурност, икономически растеж, свобода на предприемаческия дух, демокрация и прозрачност на управлението са част от тези акценти. Основен приоритет е премахване на административните тежести и разговора с бизнеса. В края на месеца ще се проведе Индустриален съвет. Министър Караниколов помоли за подкрепата на медиите за учредяването на Асоциацията на start up-ите. Стартиращите предприятия до момента не са били национално представени. Илиана Беновска обеща медийната подкрепа на Радио К2 и Канал 3 за стартиращите малки предприятия, които са гръбнакът на българската икономика. Другите приоритети са развитие на индустриалните зони, развитието на малките и средни предприятия, конкурентоспособност, засилен следприватизационен контрол и развитие на капиталовия пазар. В средата на месец септември ще са готови анализите на иконоческото министерство и предприетите от него мерки. Оптимизирани са административните услуги от общо 197. Ще бъдат спестени годишно 200 000 лева на големия бизнес от бюрокрацията. Ще бъде намалено и времето за получаване на административна услуга. За 21 услуги ще бъдат премахнати таксите. За 14 от услугите няма да се искат документи, защото администрацията ще се снабдява с тях по служебен ред. Трябва да се обърне сериозно внимание на оперативна програма „Конкурентоспособност“. В програмата също има административни тежести, които затрудняват бизнеса. Ще започне отпускането на ваучери за микро, малки и средни предприятия до 30 000 лева за закупуване на машини, издаване на сертификати, вписване на патенти. Ще се кандидатства само с два документа – заявление и декларация, че предприятието не е ликвидация. 6 млн лева ще бъдат отпуснати за тази мярка.

Българската банка за развитие
 
Друг инструмент за подкрепа ще бъде Българската банка за развитие, която е към подчинение към министерство на икономиката, заяви министър Караниколов.
 
Вярно ли е, че Стоян Мавродиев ще бъде назначен за изпълнителен директор на ББР, попита Беновска.
 
Към момента това не е на дневен ред, отговори министър Караниколов. Важното е да се направи анализ какво ще се е случвало в банката. Кадровите промени в банката ще бъдат мислени на по-късен етап. Стоян Мавродиев е експерт, председател на Комисията за финансов надзор.
 
Водещата попита давани ли са кредити на предпроятия на Делян Пеевски, на Георги Гергов и ще бъдат ли ревизирани те.
 
„Да не коментираме на кого е даден кредит, преди да се направи анализ. Тази банка трябва да финансира микро, малки и средни предприятия, стартиращ бизнес. Големият бизнес може да си вземе кредит от друго място. В момента и лихвите не са високи. Докато малкия бизнес няма обезпечение, което да предложи. Самият закон на ББР е насочен към малкия бизнес. Трябва да се мисли дали се забранят търговските държавни кредити към едрия бизнес или да се ограничат до 3-5 милиона лева”, отговори Емил Караниколов.
 
Ще ревизирате ли досега раздадените кредити от ББР, попита Беновска.
 
„Какво значи да ги ревизираме?! Те са вече заварени. Вероятно те се и обслужват. Новите кредити трябва да бъдат насочени към малкия и среден бизнес“, отговори Емил Караниколов.

Беновска попита Караниколов дали споделя коментара й за отмяната на Закона за амнистията.
 
„Ние управляващите сме част от обществото. За нас не трябва да има привилегии, а по-тежка отговорност за това, което правим. Трябва за нас да има отговорност, а не права.

Облекчени са условията за обезпечаване на кредити за  малкия и среден бизнес, но към момента такива кредити не се дават. Тепърва ще се анализира защо не са давали и били ли са насочени към големия бизнес”, отговори Емил Караниколов.

Диалогът със синдикатите и бизнеса
 
Синдикатите са много важна част от българската икономика. Диалогът с тях е добър. Няма как да има бизнес без работници, както и обратното. Синдикатите и бизнеса винаги са добре дошли в министерство на икономиката, заяви министър Караниколов.
 
Всички чуждестранни инвеститори в България споделят, че имат проблем с работната сила. Колкото повече инвеститори идват, те ще започнат да се борят за работниците си. Начинът е да се подобрят условията за труд, да се увеличат заплатите и да се подобри стандарта на служителите.
 
Септември месец се очакват да дойдат големи инвеститори от ЕС и Китай  в България с реални проекти. Около 20 проекти ще бъдат сертифицирани.

Подписването на договора за добросъседство с Македония
 
Има междуправителствени комисии, които от ниво зам.-министри ще бъдат променени на ниво министри, като се вдигне ранга. Това се оценява от бизнеса и инвеститорите. Необходимо е да има повече бизнес форуми, посочи Караниколов.
 
До момента действащото законодателство за концесиите не е достътчно добре работещо и са нужни законодателни промени в тази посока, посочи министърът като част от законодателните приоритети на правителството.
 
Беновска подари на министъра на икономиката клубната тениска на предаването с въпроса „Защо?“. Емил Караниколов отговори на въпроса защо е част от правителството и с какво ще бъде полезен. Той каза, че преди му се е налагало да продава държавните активи в Агенцията за приватизация, докато сега има възможност да ги надгради.