Иван Портних: Варна получи висока оценка

Варна получи висока оценка от европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич

Варна получи висока оценка от европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, това сподели кметът на Варна Иван Портних в социалната мрежа Фейсбук.

Варна получи висока оценка от европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич: „Поздравления за титлата Европейска младежка столица. Като град с дълга история и много култури, Варна е идеално място за изучаване на миналото. Същевременно Варна е млад град, с европейски перспективи - почти половината жители са под 35-годишна възраст, затова е логично да носите тази титла", сподели комисар Наврачич по време на Националната младежка среща „Младежки пространства”, която се проведе в морската столица. Форумът премина при огромен интерес, с над 150 представители на младежки организации. Сред гостите бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, Петър Николов – зам.-министър на образованието, както и представители на Гянджа, Брага и Клуж Напока – градове, които също са били носители на титлата "Европейска младежка столица". Споделих с младите хора, че работим активно за каузата „Варна – град на знанието“, за развитие на образованието. Училищата и университетите трябва да бъдат наложени като разпознаваеми и търсени младежки пространства. Възможност за това дава неформалното образование и пример в тази насока е международният фестивал ВарнаЛит , по време на който 30 млади писатели влязоха в клас! Така оборихме мита, че младите хора са нечетящи! Работим за създаване на съвременни условия за нашите деца - 104,2 млн. лв. сме заложили тази година в общинския бюджет, което е около 30% от макрорамката. Успоредно с това сме осигурили 16,3 млн. лв. по ОПРР за ремонт на 7 училища и 3 детски градини, 3,5 млн. лв. ще бъдат вложени в спортни площадки в училищата. Изграждането на нова сграда на библиотеката и на Математическата гимназия също са част от усилията ни за създаване на привлекателни младежки пространства. След форума с еврокомисар Наврачич посетихме Социалната чайна - едно привлекателно място за срещи, обучения и изяви на младите хора във Варна. По-късно бях гост на дискусията „Граждански диалог” в Икономическия университет, организиран от Представителството на Европейската комисия в България, в която участваха еврокомисар Тибор Наврачич, президентът на България Румен Радев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Варна получи висока оценка от европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич: „Поздра...

Публикувахте от Иван Портних в 27 юни 2017 г.