Красен Кралев: Рекордът на Стефка Костадинова не е застрашен

Тодор Събев вече е контактен и се възстановява

Министър Красен Кралев с коментар за състоянието на състезателя по карате Тодор Събев, за случая с атлетката Силвия Дънекова, за казуса със световния рекорд на Стефка Костадинова и за базите на ЦСКА пред Жени Марчева по bTV.

Инцидентът със състезателя по карате Тодор Събев – действия на министерството, съвместна работа с федерацията.

Тодор Събев, който получи мозъчен кръвоизлив след удар по време на Европейското първенство по шотокан карате-до в Сърбия, вече е контактен и се възстановява. Очаква се до края на деня да бъде изписан от интензивното отделение на ВМА. Стабилизира се. Очаква се към края на другата седмица да го изпишат. Не се очаква да има дългосрочни дефекти. 7-8 месеца ще пие лекарства за образувалия се от удара хематом. Не може да се прогнозира кога ще се завърне към активната си спортна дейност – най-малко след 7-8 месеца.

Румънският състезател, който е нанесъл удара на Събев е бил изключен от състезанието, чака се протокол. Александър Славков, президент на Българската федерация по Шотокан Карате-До, подчертава, че не става дума за нападение или свада между състезателите след края на мача. Възможно е другият състезател да не е чул гонгът за край на срещата. След инцидента от федерацията се свързват лично с министъра на здравеопазването Николай Петров, който лично се заема със случая. Той поема нещата незабавно в свои ръце. Свързва се и с премиера Бойко Борисов. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов екипаж от авиогрупа „Враждебна“ излетя с транспортния самолет „Спартан“ за Белград, за да транспортира Тодор Събев до ВМА. От федерацията са подготвили благодарствени писма за Николай Петров и Бойко Борисов.

Случаят с атлетката Силвия Дънекова – действия на Министерството след оневиняването й?

Случаят с Дънекова се менажира изцяло от международни институции. ММС няма право на никаква намеса в случаите с уличени в употреба на забранени стимуланти спортисти и няма право на намеса в оперативната дейност на Антидопинговия център. По този случай на 12 август 2016 г. е проведено заседание на Международния арбитражен съд, който е постановил решение, че има извършено нарушение на антидопинговите правила. Атлетката не се е явила за изслушване и не е обжалвала. Тъй като тя не е състезател от висок ранг, случаят е насочен от Международната федерация към българската, а оттам към Дисциплинарната комисия на БОК. ДК на БОК трябва единствено да определи размера на наказанието и не е в мандата й да разследва случая. По тази причина БФЛА и Антидопинговият център са длъжни да обжалват решението на комисията пред Арбитражния съд на БОК. В противен случай това ще направят пред спортния арбитражен съд в Лозана ИААФ или Международната антидопингова агенция, а нашата федерация и центърът ще понесат сериозни санкции. БФЛА и Антидопинговият център допуснаха огромна грешка, че не обявиха на българската общественост каква е процедурата, която трябва да бъде следвана в този случай.

Kазусът със световния рекорд на Стефка Костадинова.

Това за сега са само предложения за реформи на ниво работна група на Европейската асоциация. Става дума основно за по-стриктни правила, които да важат за в бъдеще – съответно техническо оборудване, по-сериозен допинг-контрол. Например допинг-пробата на рекордьора да се пази 10 години. Доколкото съм запознат Карамаринов поддържа предложенията за по-строг и последващ контрол, но не и тези, които касаят рекордите. Мисля, че Карамаринов допусна грешка, че не обясни подробно какво е предложението на работната група към ИААФ. Категоричен съм, че рекордът на Стефка Костадинова не е застрашен.

За базите на ЦСКА - Подготвяме прехвърлянето им към Национална спортна база. Взехме решение на МС за апортиране на базите в капитала на НСБ. В последните няколко месеца процесът не е задвижен, в момента ускоряваме процедурата като за целта се нуждаем от споразумение със Столична община за разсрочване на дължимия един милион за такси смет и данък сгради. Веднага след като това споразумение бъде постигнато базите ще бъдат прехвърлени в капитала НСБ и дружеството ще стартира веднага процедура за тяхното отдаване под наем. На въпрос на водещата Жени Марчева за това на кого симпатизира – на Левски или на ЦСКА, министър Красен Кралев отговори, че на нито един фен на “Черно море” не трябва да се задава такъв въпрос. “Животът ми е свързан с варненския клуб”, заяви той. На въпрос с кого е по-близък - с Гриша Ганчев или Васил Божков, Кралев отговори, че това няма значение, защото министърът трябва да е безпристрастен в решенията си и да следва буквата на закона. “Това е нещо, което се опитвам да правя от първия ден, в който съм министър на младежта и спорта”, категоричен бе Кралев.