Екатерина Захариева за смисъла от гласуването и нашето бъдеще

Министърът на правосъдието от кабинета “Борисов 2” и водач на листата на ГЕРБ в Пазарджик съветва да бъдем умни, за да не се питаме след 26-и март къде сбъркахме.

С кратък призив за разум и активност при гласуването на предстоящите парламентарни избори се обърна към приятели и симпатизанти Екатерина Захариева

В него тя напомня, че ако оставим на другите да решат вместо нас или пък гласуваме недалновидно, рискуваме да провалим и пропилеем всички огромни усилия, които сме положили за личния си просперитет

Препубликуваме текста без редакторска намеса:

“Приятели, докато пътувам през последните дни от едно населено място до друго за срещите ми с Вас, се замислям все по-задълбочено за смисъла от гласуването на всеки човек.

Оставям на страни философската страна на въпроса и това, че хиляди, дори милиони хора са жертвали живота си през вековете назад, за да ни извоюват правото да бъде зачетено мнението ни – тя е важна, но е с по-високо ниво на абстракция спрямо ежедневието ни. Но ако бъдем практични и се фокусираме върху това как можем да променим чувствително живота си, едва ли има друг пример за толкова малко усилие, което ако бъде насочено умно, може да доведе до значима по мащаб промяна в битието на всеки от нас.

Промяна, която се измерва не толкова с количествени, колкото с качествени критерии. Защото на човек са необходими огромни усилия за да стане материално богат в личен план, но при едно добро държавно управление, общият стандарт на обществото се повишава, а от там и качеството на живот за всеки от нас. Именно това е онзи магически фактор, който остава до голяма степен необятен за статистиката, но определя значително индивидуалното ни удовлетворение да бъдем граждани на държавата, в която сме избрали да живеем и да се развиваме.

Има и още една страна на въпроса с гласуването – ако оставим на другите да решат вместо нас или пък гласуваме недалновидно, рискуваме да провалим и пропилеем всички огромни усилия, които сме положили за личния си просперитет. Годините, прекарани в образоване, работа, предприемачество, себеусъвършенстване може да се окажат напълно загубени, ако страната ни бъде доведена до криза с мащаба на онази от 1997 година – с разрушена икономика, откраднати спестявания и разбити институции.

И не на последно място – да сме част от общество е отговорност, която може да бъде носена само от личности. А личността, за разлика от просто присъстващия индивид, взима нещата в свои ръце и действа.

Нека да бъдем личности и да действаме на 26-и! Всеки от нас държи съдбата си в ръцете си и то с толкова малко усилие, а с толкова голяма отговорност.

Бъдете умни и активни, приятели! За да не се окаже отново, че денят за размисъл в България е денят след изборите, когато се питаме къде сбъркахме.”