Областните управители от ГЕРБ: Служебният кабинет оклевети 21 областни администрации

Политика

17-02-2017, 08:58

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов пред актива на София: Имаме волята и можем да изпълним обещаното

Бойко Борисов представи приоритетите на ПП ГЕРБ в сектор "Отбрана"

Бойко Борисов: Народът не трябва да се въвежда в заблуждение (видео)

Борисов обяви приоритетите на ПП ГЕРБ в сферата на туризма

Красен Кралев: Образователната система и спортът като част от нея са основен приоритет на ГЕРБ

Премиерът Герджиков обясни за сменените областни управители

Томислав Дончев и Жельо Бойчев в спор за уволнените областни управители

Правителството уволни 14 областни управители и назначи нови

Огнян Герджиков: Смених половината областни управители за баланс

Смениха областния управител на Стара Загора

Горанов: Рокадата на областни управители поставя честните избори под съмнение

Невиждан позор! Герджиков назначи агент Арда за областен управител на Велико Търново

С внушенията за опорочаване на изборите се руши авторитета на областната администрация.

Бяхме освободени от постовете си с мотив, че има подадени сигнали срещу нас за евентуална манипулация на предстоящите избори. Тук сме, за да защитим името и честта на институциите, които представлявахме, защото не сме съгласни с мотивите на служебното правителство. Това каза бившият областен управител на Варна Стоян Пасев на пресконференция в четвъртък. На брифинга присъстваха сменените от служебния премиер Огнян Герджиков областни управители от ГЕРБ. Те подчертаха, че не оспорват правото на правителството да прави кадрови промени, но се противопоставят категорично на мотивите, които са били обявени пред обществото за тяхната смяна. Областните управители от ГЕРБ посочиха, че без мотиви смяната им би била политическа чистка, но с внушенията за опорочаване на изборите се руши авторитета на областната администрация.

Бившият областен управител на Ямбол Димитър Иванов обясни, че никой от освободените областни не е сърдит, че е отстранен от заемания пост. „Проблемът тук е, че към нашата работа никога не е имало упрек, не е имало проблем с провежданите избори. Недопустимо е областните управи да бъдат така неоснователно петнени. Нима на президентските избори имаше съмнения за манипулиране на вота на българските граждани? Не приемаме мотивите на служебния кабинет, с които бяха оклеветените 21 областни администрации. Ние вървим заедно с правителството на Бойко Борисов и сме горди със свършената работа и в двата мандата, но искаме обществото да бъде наясно, че никога не е имало съмнения към работата ни като областни управители“, подчерта Иванов. Проф. Пенчо Пенчев, бивш областен управител на Велико Търново, допълни, че е недопустимо да се поставя под съмнение прозрачността на областните администрации, без ясни мотиви.

„Аз съм герой от втората сага освободени областни управители, свързана със Св. Валентин и Трифон Зарезан“, каза бившият областен управител на Габрово Николай Сираков. Той обясни, че не е подавал молба за отпуск, нито е част от партийни листи за предстоящите избори. „Аз не съм подавал молба за отпуск, а получих такова уведомление като мотив за освобождаване. Няма регистрирана нито една листа в Габрово и няма как да си извадя дори удостоверение в РИК, че не съм кандидат за народен представител. Тук става въпрос за една лъжа“, заяви той. Сираков посочи, че е уволнен по неморален начин. „В 16 часа аз разбирам, че съм освободен - през този ден съм взимал решения и съм подписвал документи, аз не знам дали този ден е легитимен. Всички ние сме успявали да защитим институцията, която представляваме, и не заслужаваме да бъдем клеветени. Аз имах честта да организирам президентските избори миналата година - бяха ли манипулирани тези избори? Президентът Радев следствие ли е на манипулация?“, коментира Николай Сираков. Бившият областен управител обясни още, че уважава човека Герджиков. „Но дълбоко не уважавам действията на премиера Огнян Герджиков“, подчерта Сираков.

Ивайло Петров, който е действащ областен управител на Монтана, съобщи, че подава оставката си. „Мотивите на колегите ми са достатъчни да подам оставка. Нямам вяра в това правителство и този премиер - не искам да бъда освободен по същия недостоен начин с неясни мотиви. Още утре ще подам оставката си“, категоричен бе Петров.