Борисов: ДСБ проиграха с хитър и техничен ход Плевнелиев за втори мандат (видео)

Политика

21-10-2016, 16:16

Снимка:

пресцентър МС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цвета Караянчева: ДСБ да излязат от властта

Д-р Андрей Ковачев: Цецка Цачева е прекрасен юрист, ще бъде отличен президент

Цачева в Шабла: Ние говорим за реални политики, популистките обещания на опонентите ни противоречат на законодателството

Цветанов в Каварна: Цецка Цачева ще спре политическото противопоставяне и напрежението, което генерират опонентите ни

Цачева пред Ройтерс: Няма алтернатива на членството ни в ЕС и НАТО

Делян Добрев: Безвъзмездното саниране на жилищата на хората ще продължи, ако правителството на Борисов остане стабилно

Борисов: Подкрепа за СЕТА при отпадане на визите за Канада

Борисов: Човешкият живот е ценността, която ЕС и всички ние изповядваме (видео)

Борисов: Имаме писмени уверения за отпадане на визовия режим с Канада

Т. Дончев: Ангажираните в изборите ще се справят с промените в изборното законодателство

Цветозар Томов: Каквото и да реши парламентът, изборите няма да бъдат опорочени

Антон Тодоров: У ДСБ има болшевишки уклон, те дават бонус на БСП да стъпят на краката си

ДПС си пое отговорността за Орешарски

„Това уби кандидатурата на Плевнелиев за втори мандат. Аз щях да стоя и за втори мандат с него, съжалявам, че така ни проиграха с много хитър и техничен ход“. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседание от продължаващата два дни среща на върха в ЕС по отношение на намерението на ДСБ да издигне Росен Плевнелиев за президент от преди няколко месеца. Припомняме, че в последствие се оказа, че никой не е говорил с него за такава възможност. Бойко Борисов определи мандата на настоящия президент като успешен и същевременно труден заради финансовата криза и появилата се нужда да бъдат съставяни временни правителства. премиерът допълни, че ще потърси начин да се използват знанията и уменията на Росен Плевнелиев за доброто на България и след приключването на мандата му като държавен глава.

Премиерът заяви, че състезанието на партиите са изборите. „ДПС си пое отговорността за Орешарски. Ние сме казали, че на втори тур, ако има такъв, ще положим всички усилия да търсим максимално голяма подкрепа от всеки български гражданин. Но тук решението си е пак само на ДПС, ДОСТ и т.н. кого да подкрепят. Всяка партия сама решава, защото се бори да управлява, с изключение на ДСБ. Само те се борят да са истинска опозиция, те са идеални за БСП и ДПС в управление. ДСБ не се борят за тяхното място, за това да управляват и да правят политики, а да бъдат коректив. Ние не следваме подобен и затова трябва действително да се опитаме да съберем максимално много гласове и подкрепа.“, уточни Борисов по повод предизборните решения на опозицията.

„От първи декември 2017 г. за всички български граждани визовият режим ще отпадне за Канада“. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел след двудневната среща на върха в ЕС. Той допълни, че след като условието, което България и Румъния поставиха за подкрепата на търговското споразумение с Канада (СЕТА) е изпълнено, страната ни е гласувала „за“. Попитан дали ако Валония не подкрепи сделката визовият режим няма да отпадне, Борисов заяви, че не може да прави изказвания от името на Съвета на Европа. По негови думи ако споразумението се провали само заради един местен парламент, това може да се превърне в опасен прецедент за целия ЕС.

По въпроса за възможното налагане на санкции на Русия заради бомбардировките над Алепо премиерът каза: „Излязохме с една обща позиция, че санкциите са като последна крачка. Всички ние считаме, че с Русия трябва да се проведе диалог и да се разбере – войната трябва да спре“. Той изрази надежда дипломатите да продължат да работят активно.

Във връзка с президентските избори и решението на БСП да се разграничи от кандидатурата на ген. Румен Радев Борисов коментира, че такова нещо като независим кандидат няма. „Това е игра на думи, кото цели да заблуждава хората“, допълни той. „Трябва да се мисли за нацията и политическия консенсус“, каза още Борисов, като напомни, че само след година ни предстои поемане на временното председателство на ЕС. Той даде пример, че в Словакия управляващи и опозиция са се договорили по времето, когато те председателстват ЕС да няма митинги и размирици, за да може нацията като цяло да се представи добре.

 

"Състезанието на партиите са изборите. За президентските избори това е първият тур, тогава се мерят партиите. ДПС си пое отговорността за Орешарски. Ние сме казали, че на втори тур, ако има такъв, ще положим всички усилия да търсим максимално голяма подкрепа от всеки български гражданин. Но тук решението си е пак само на ДПС, ДОСТ и т.н. кого да подкрепят. Всяка партия сама решава, защото се бори да управлява, с изключение на ДСБ. Те не се борят за тяхното място, за това да управляват и да правят политики, а да бъдат коректив. Ние не следваме подобен подход и затова трябва действително да се опитаме да съберем максимално много гласове и подкрепа. Ако не беше направена и провокацията от нашите колеги в коалицията, които призоваха президента Плевнелиев без негово знание да се откаже от ГЕРБ, за да го подкрепят като кандидат за президент, аз щях да бъда „ЗА” втори негов мандат. Тази провокация „уби” неговата кандидатура и го постави в изключително неудобна ситуация. А той имаше сложен, но и успешен мандат, с неговите грешки и успехи, но всеки човек греши. И аз правя грешки", написа преди минути в профила си във Фейсбук премиерът Борисов.