6 секретни проекта на Google, които ще променят света

Човечеството се намира на прага на технологична революция, способна да промени целият ни живот и в дъното на всичко стои Google

Свикнали сме, че Google първо е търсачка, полезни онлайн услуги и Андроид. Но в действителност, амбицията на компанията е много по-голяма. Сега ще ви подшушна няколко секретни проекти на Google, които са в състояние да променят планетата към по-добро.

Google X - е една от компаниите в рамките на Холдинг Alphabet. Тя се намира в една незабележима сграда на няколко километра от главния офис Googleplex в Маунтин Вю, Калифорния. Дейността на дружеството се контролира лично от Сергей Брин, един от съоснователите на Google. Тук много рядко се допускат журналисти, но това е мястото, където се случва най-интересното.

1. Проект Loon

Целта на този проект е да се осигури достъп до интернет за жителите на селските и отдалечени райони, в които е невъзможно да се създаде наземна инфраструктура. За тази цел, Google предлага да се пуснат височинни балони, които ще се реят в небето на височина от около 18 километра. Балоните ще могат да се движат в предварително определена точка или обратно, да висят на едно място чрез използването на различни въздушни течения.

2. Проект Titan

Проект Titan е предназначен също за създаване на единна глобална безжична мрежа, но с помощта на безпилотни самолети кръжащи в небето. Те изглеждат като ултра-леки въздухоплавателни средства, крилата на които имат слънчеви панели осигуряващи захранването на устройството. Този самолет може да остане във въздуха в продължение на години, без да е необходимо да каца и презарежда.

3. Baseline Study

Опитни лекари твърдят, че напълно здрави хора не съществуват, има слабо изследвани. Всъщност, понятието за нормата на състоянието на здравето и самочувствието е много неясна. Проект Базово проучване (Baseline Study) има за цел да запълни това понятие с истинския смисъл на думата, за да се определи какво наистина е здрав човек. За тази цел, Google иска да събере голямо количество молекулно генетична информация от достатъчен брой човешки индивиди и да получи формула за перфектно здраве. Може би в бъдеще андроидите ще бъдат създадени от тези модели?

4. Безпилотен автомобил Google

Този проект е доста добре известен, тъй като редовно се появяват новини за най-новите изпитания на безпилотни машини на компанията. Нещата са практически в последния етап. През април 2014 г. компанията обяви, че нейните коли са пропътували почти 1.1 млн км. В същото време Google показа нов прототип на свое безпилотно превозно средство, което няма волан, педали за газ и спирачка, и е 100% самостоятелно. Ако Google наистина успее – съмненията стават все по-малко - това ще направи революция в транспортната система и ще спаси живота на стотици хиляди хора, които умират всяка година по пътищата.

5. Контактната леща Google

Контактни лещи – Google е експериментално електронно радиопредаващо сензорно устройство на базата на контактна леща, която може да диагностицира заболяване и да наблюдава някои важни физиологични параметри чрез анализиране на слъзната течност. Вече  успешно се използва за определяне на нивата на кръвната захар при диабетици.

6. Google DeepMind

Една гръмка, многообещаваща и дори малко плашеща посока на дейност на Google е създаването на изкуствен интелект. Засега компанията използва тези разработки в класическите видео игри, за разпознаване на изображения и реч, генериране на текст и музика. Въпреки това, в близко бъдеще се планира да се използва изкуствен интелект за по-сериозни цели. Например, DeepMind Health ще работи с Националната здравна служба на Великобритания, за да се развиват и усъвършенстват технологиите за грижа за пациента.

И все още се съмнявате, че Google ще завладее света?