"Ню Йорк Таймс" за Мерилин Монро, Старо Железаре и възраждането на едно българско село

"Двойнички сме" заявява 64-годишната жителка на отдалеченото българско село Старо Железаре Стефана Господинова. Става дума за Бриджит Бардо. "Постоянно ме бъркат за нея", продължава пенсионерката. Двете може и да не приличат толкова, но поне споделят любовта си към животните, започва разказа си нюйоркският ежедневник.

За това може да съдим по рисунката на стената на 64-годишната резидентка на селото, където тя, заедно с магарето си, е нарисувана до френската femme fatale, прегърнала от своя страна дорест жребец.

Също като много други източноевропейски села, Старо Железаре, което е с население около 400 души, е изправено пред обезлюдяване поради ниската раждаемост и миграцията на младите на Запад. Изключение са картините по дуварите, които започват да рисуват преди няколко години поляците Венцислав и Катаржина Пирианков с цел да възродят селото.

Идеята, споделя г-н Пирианков е да "използваме селото като своеобразно платно и да го преобразим в произведение на изкуството. Постоянно обновяваща се група от студенти е в Старо Железаре тази седмица, опитвайки се второ лято да създаде "Село на индивидуалностите". Тази година планират да добавят Ганди, Линкълн и Клеопатра.

Има и рисунка на Че Гевара, изобразен редом със стопанина на къщата, на чиято ограда е графита - 68-годишният Йордан Арабаджиев. Пенсионера споделя, че има същата революционна кръв във вените си като El Comandante поради факта, че хора от семейството му са били партизани, биещи се срещу нацистите през Втората световна. "Бих желал да се срещна с Че Гевара повече, отколкото с който и да бил жив крал или кралица", заявява още Арабаджиев.

Но пък от фруга страна Янко Митев, който прекарва дните си, разкарвайки се напред-назад в селото, не разпознава лицата, изобразени по оградата му редом до неговото - покойният български патриарх Кирил, Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум от Дубай, Цар Борис III редом до типичен ортодоксален евреин с пусната къдрава коса и черна шапка. След малко обаче добавя, че "другарите" му са добри, а той пък от своя страна мечтае за свят, в който "хората живеят в мир и се разбират".

 

В края на юли ще се проведе вторият фестивал на "муралите" (стенописи - бел ред.) в хисарското село Старо Железаре. Фестивалът е под наслов „ Село на индивидуалности / Изкуство за социална промяна“. Миналото лято бяха създадено около 40 картини по стените на селото, представящи местните хора в компанията на известни личности от политиката и културата.