Бил Гейтс: Как да забогатея, ако живея с 2 долара на ден?

Според един от най-богатите мъже на света, проблемите на бедността и глада са основни за съвременното човечество

Както вероятно знаете, Бил Гейтс отдавна се занимава с благотворителност и харчи за различни каузи гигантски суми. Една от областите, с които се занимава фондацията оглавявана от него е борбата с бедността. Именно на тази тема е посветен този пост, публикуван в блога на Бил Гейтс.

И така, какво би направил най-богатият човек в света, ако дневния му доход е само два долара?

„Разбира се, няма рецепта, която да работи за всички страни и ситуации. Бедността изглежда по различен начин на различните места. Но благодарение на работата ми в моята фондация съм виждал много случаи, когато хора са забогатели именно отглеждайки пилета. Научих много за това и повярвайте ми, за градско момче от Сиатъл фактът беше истинско откритие! Сега съм сигурен, че да се измъкнем от дълбока бедност е възможно и само с помощта на пилетата.

Ако се окажа в състояние на крайна бедност, наистина ще се заема с птицевъдство.“

По-нататък Бил Гейтс изтъква аргументите, подкрепящи неговите съвети.

1. Кокошките се развъждат лесно, те не се нуждаят от специални грижи. Много породи могат да ядат всичко, което намерят на земята (макар, че много по-голям успех може да се постигне с помощта на специален фураж). Кокошките имат нужда само от малък навес, който може да се изгради импровизирано. Накрая, на пилетата им трябват само няколко ваксини и те не са скъпи.

2. Това е една добра инвестиция. Да предположим, че начинаещият фермер притежава пет кокошки носачки. След три месеца, той може да има около 40 пилета. Ако продажната цена на едно пиле е около 5 долара - типичната цена за Западна Африка, след година птицевъда може да спечели около 1000 долара.

3. Птицевъдството ще му помогне да отгледа здрави деца. Недохранването убива повече от 3.1 милиона деца годишно. Яйцата и птичето месо са отлична храна, която може да предотврати това бедствие и да дава на децата необходимите протеини, микроелементи и други хранителни вещества.

4. Това е и разрастване на правата и възможностите на жените. В много страни, жените все още са в неизгодно положение, не са в състояние да печелят пари и да въртят бизнес. Отглеждането на пилета може да бъде един чудесен начин да се поправи тази ситуация, без да се влиза в конфликт с традицията.

В заключителната част на посланието си Бил Гейтс съжалява, че преди не е обръщал абсолютно никакво внимание на този въпрос и едва сега осъзнава огромните предизвикателства, пред които е изправен света и колко сме далеч от техните решения.

Какво мислите за инициативата на най-успелия човек на планетата? Ще ни направи ли пилето всички по-богати и успешни?