Катерина Генова: Работим тенисът да стане най-масовият и предпочитан спорт у нас

Катерина Генова е генерален секретар на Българската федерация по тенис от 2013 г. насам. Постъпва на работа в БФТ преди пет години по покана на президента Стефан Цветков. Първоначално започва на позиция „Координатор проекти”, като целта е чрез различни програми да се подпомага финансирането на дейностите на федерацията. Завършила е бакалавърска степен „Европеистика” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”  и магистратура „Управление на европейски проекти”.

- Г-жо Генова, защо избрахте работата в БФТ?

Тенисът е в моето сърце. Мнозина знаят, че аз съм наследничка на едно от големите имена в българския тенис Любен Генов.Определено ми допада да се занимавам  с проектна дейност, която е приложима в различни сфери на живота - поставя се цел, изграждаш начин за нейното постигане и следиш резултатите. Приложих знанията си в спорта и съчетах това, което нося като наследство от моя баща, за да бъда полезна.

 - Вие сте генерален секретар на БФТ. Всички знаят, че това е оперативният човек в една спортна структура. Коя е най-важната задача пред тениса в България?

Вероятно би прозвучало доста шаблонно, но работата в екип за развитие на спорта ни както за масовост, така и за високи спортни постижения. От една страна работим за това спортът ни да избяга от сянката на елитарността и да бъде достъпен за всички, както сме озаглавили и една от програмите ни „Тенисът – спорт за всички”. От друга страна работим за създаването на условия за реализация на нашите талантливи състезатели от различните възрастови групи – чрезбогат държавен календар с национални и международни прояви, с точки,  валидни за международната ранглиста, чрез стипендии за пътувания за участия в международни тенис формати, съдействие за престои в тенис академии, подготовка в страната и чужбина чрез лагери и редица други наши дейности и програми.

 - Каква е стратегията на федерацията и какви са целите, които сте си поставили вие като ръководство?

Стратегията на федерацията се състои в това всяка година да администрира и развива успешно българския тенис. Той се постига чрез редица стъпки като създаването на богат държавен и регионален спортен календар, намирането на източници, средства и подкрепа за обезпечаване подготовката и развитието на национални състезатели и таланти от всички възрастови групи ,  инициирането на  програми, които да помагат за развитието на тенис на всички нива и неговото налагане като спорт. Програмите, чрез които постигаме това са “Тенис 10”, „Тенисът – спорт за всички”, тенис за хора с увреждания, тенис за ветерани и аматьори, плажен тенис . Междувременно се влага и ресурс в развитието на треньорските кадри посредством програма „Треньорско обучение”. Постигането на целите ни се основава на разписани и приети правила за работа, които се следват, както и на утвърдени в тениса норми и порядки. Като ръководство си поставяме за цел да сме иновативни, креативни, но едновременно с това да използваме опита от досега постигнатото.

- Трудно ли се работи в екип и се изгражда добър тим?

Много трудно се изгражда екип. За съжаление в днешно време сме забравили какво е екипна работа. Трябва да се започне от основите – как се изгражда един екип и след това да се обградиш от съмишленици, с които вярата в това, което правите, води работата до успешен край. В последните две години вложихме доста в изграждането на един работещ екип във федерацията. Съчетахме енергията на млади хора с опита на специалистите, които са доста по-отдавна в структурите на федерацията. Мисля, че на европейско ниво съм най-младият генерален секретар на федерация, тъй като заех този пост на 27 години. Заедно с колегите Пресиян Коев, Тодор Енев, Мария Раденкова, Камелия Каменова, сме по-младите попълнения във федерацията. От другата страна е опитът на дългогодишни служители на федерацията като Николай Манчев и Чавдар Ганев, които са безценни кадри и от които можем да се учим. Мисля, че сформирахме работещ екип.

- Кои са проблемите, които вие заедно с колегите  трябва да решите?

Мнението ми може да се стори на мнозина идеалистично предвид реалните икономически и социални дадености, но ние трябва да работим заедно за това да се възвърне тежестта на спортния клуб и треньор за развитието на състезателите. Въз основа на придобития ми опит от последните пет години работа във федерацията, установих, че и един от основните ни проблеми е липсата на екипна работа за развитие на спорта ни.

- В някои спортове твърдят, че работата с младите е приоритет, но в много случаи това служи за оправдание на получените средства от различни институции. Какви са реалните резултати от работата на БФТ с подрастващите?

При нас резултатите са реални и могат да бъдат очертани в дейности и цифри. Програма „Тенис 10” – за деца до 10 г. е най-бързо прогресиращата програма за деца, с нас 100 турнира годишно през 2013 г./2014 г. Създаване и провеждане на регионални отборни първенства до 10 г. и Държавно отборно първенство от 3 години насам.  Програмата „Тенисът – спорт за всички”, която стартира за първи път през 2015 г. с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, показа ясни резултати. Като основна цел програмата има включването на деца от 6 до 12-годишна възраст в спорта и запознаването им с тенис чрез начална спортна подготовка. От първоначално заложени 600 деца, обучение през програмата преминаха 840 деца. Разбира се това нямаше как да се случи, ако не бе партньорството ни с 30-те клуба, членове на БФТ, които се включиха в програмата. Но това показва желанието на децата да се запознаят със спорта. Разбира се нашата цел би била изпълнена, ако макар и половината от тези деца се задържат в спорта.

- Има ли достатъчно подготвени треньори, които да работят с младите ни таланти?

В страната ни има подготвени треньори, но имаме нужда от още и именно за това последните две години екипът ни работи усилено по програма „Треньорско обучение”.

 - Правилно ли се разпределят средствата от Министерството на спорта за различните федерации?

Определено не съм човек, който може да оцени дали средствата се разпределят правилно. Моето внимание по обясними причини е насочено само и единствено към спорта тенис. Това, което обаче е важно при подкрепата на всеки спорт е  да се отчитат неговите специфики, така че средствата, които се отделят да бъдат изразходвани за основните за развитието на съответния спорт направления.

 - Колко клуба в България развиват тенис?

Българска федерация по тенис доскоро имаше 138 клуба членове / в т.ч. редовни членове и членове под условие/. Поради неизпълнението на разпоредбите на Устава на БФТ, отпаднаха редица клубове, които не развиват спорта. Към момента техният брой е 110 клуба. Оценяването на дейността на клубовете и тяхната годишна категоризация се осъществява на база категоризационната карта на всеки клуб. Реално погледнато и на база резултатите, активните ни клубове са не повече от 90. Разбира се тук трябва да се внесе уточнение, тъй като развитие на тенис е всеобхватно понятие -  може да се тълкува развитие на масовост или на високи спортни постижения, или и на двете. В най-многочислените ни държавни лични първенства във възрастите 12 и 14 г., средно на база резултати от миналата година, вземат участие около 60 клуба.

 - БФТ осъществява ли контрол върху клубовете?

Няма ресурс, чрез който да се проследи дейността на всички клубове. БФТ осъществява контрол върху дейността им доколкото те са наши членове – имат ангажимент за заплащане на ежегоден членски внос, част от тях са домакини на прояви на нашия държавен и регионален календар и участват по програми на БФТ. В Устава на БФТ са заложени рестрикции за клубове, които не плащат членски внос или които повече от две години седят в най-ниската категория на клубовете „наблюдатели”. Именно през тази година с цел отсяването на работещите клубове, поради неизпълнение на разпоредбите на Устава, редица клубове отпаднаха като членове на БФТ.  

- Вероятно не ви изненадва въпросът – кога ще видим новите Григор Димитров и Цвети Пиронкова?

Имаме прекрасно младо поколение във възрастите 10, 12, 14, 16 г., но за да станеш като топ имената  в тениса в момента не трябват само умения и техника, трябва постоянство, воля, добър екип, правилни оценки, добра стратегия и шанс в подходящия момент.

- Кое е най-трудното решение, което сте взела досега като генерален секретар?

Доста често взимаме трудни решения, така че няма как да ги степенувам. Във федерацията се занимаваме от дребни, детайлни проблеми до доста сериозни казуси, свързани с финансиране и обезпечаване на нашата дейност.

- В спокойна среда ли работите?

Стремим се да направим средата, в която работим спокойна. За съжаление понякога това се получава трудно. Има доста напрежение, което в повечето случаи се получава именно от тази нарушена йерархия, за която споменах, а именно клуб – треньор – състезател – родител.

 - Как преминава един ваш ден?

Моят ден обикновено е доста дълъг и е свързан с много разговори по телефона, много съобщения, много имейли, както и с доста срещи на различни теми. Много е напрегнато, но в края на деня, осъзнавам, че е имало смисъл от свършената работа.

 - Как релаксирате?

Често се шегувам, че откакто започнах да работя за тениса, вече не играя тенис. Като цяло тенисът е моя начин да релаксирам и се опитвам поне веднъж в седмицата да имам възможност да го практикувам.

 - Може ли нещо да ви накара да напуснете БФТ?

С работата си тук възпитах голямо търпение и толерантност в себе си. Може би, ако не го бях постигнала, нямаше да съм на тази позиция в момента. Често се занимаваме с проблеми, които преместват фокуса от основните цели и стратегии, които ние като федерация, като организацията, което администрира спорта, трябва да градим. Искрено се надявам, че заедно с екипа и с повече подкрепа ще организираме така работата ни, че да не се наложи да се замисля за друга работа.

 - За какво мечтае генералният секретар на БФТ?

Генералният секретар мечтае да наложим и следваме една добра стратегия за развитието на тениса у нас. Да продължаваме успешно да намираме финансиране за всяка една наша дейност или инициатива, за да може да подкрепяме младите таланти, треньорската система за обучение и другите ни програми. Мечтая да намираме повече съмишленици в нашата работа и да получаваме повече подкрепа за предприетите стъпки на развитие.  За спорта и конкретно за тениса да се говори само положително  в медиите. Разбира се по масово практикуване на тениса трудно може да изместим футбола, но може да се опитаме.

- Нещо за финал на нашия разговор...

Нека да сме по-позитивни и да работим в екип  за развитието на нашия спорт.