Седем начина да разкрием лъжеца срещу нас

Булевард

01-06-2016, 00:00

Автор:

Елза Парини

Всичко от Автора

Бивш агент от ЦРУ издаде книга със съвети за оцеляване в живота основаващи се на шпионското обучение

В книгата си "Защити се по методите на спецслужбите", бившият агент на ЦРУ Джейсън Хенсън разказва кои шпионски прийоми може да приложите в ежедневието си. Например, в съвременния живот можете да се възползвате от обучението на агентите как да разпознават лъжата. Тези техники ще ви помогнат, когато искате да разберете истината и да разкриете лъжци, измамници, лицемери и отстъпници от чистата вода.

Преди да се опитате да идентифицирате лъжеца, трябва да зададете базова линия, отравна точка, кота нула... Трябва да знаете, това, което определя нормата за човека пред вас и кое не. 

Да речем, че сте решили, че определена жена е одраскала колата ви на паркинга. Питате я, а тя започва да показва признаци на лъжец, например супер възмущение. Тогава решавате: "Точно така, това е!". Но е напълно възможно дамата сама по себе си да е много нервна и неспокойна и винаги да се държи по този начин.

Трябва да разберете как човек реагира в спокойно за себе си състояние и едва след това да приложите методите, описани по-долу.

1. Бягство от директен отговор

Първият признак на лъжа е избягването на директен отговор на въпроса. Например, питате: "Ти ли открадна компютъра от офиса?" - И чувате отговор: "Как може да ме подозираш изобщо? Току-що идвам от болницата и дори не мога да вдигна бележника си, да не говорим за компютър." Освен това лъжецът може да започне да изтъква, че той е най- уважаваният човек в света, или е бил касиер на входа, бил е отговорник в университета, или е приятел с кварталния.

Честният човек няма да изброи всички причини, поради които може да му се вярва, просто ще отговори на въпроса.

2. Религия

Човек хванат в лъжа, може да се опита да се защити с религията си. Например, ако един потенциален крадец започне да се оправдава и употреби фрази като "Нима си мислите, че мога да открадна нещо! Аз съм мормон! Мормоните не си цапат ръцете с кражба.", то е твърде вероятно пред вас да стои мормон с двойни стандарти. Същото важи и за клетвите в децата, жената, семейството и най-скъпото.

3. Краката

Много хора наивно смятат, че най-лесно лъжецът се разпознава по лицето, но това не е така! Много повече информация издават човешките крака. Със сигурност сте имали такава ситуация. Седите в непосредствена близост до човек и му задавате провокативен въпрос. В отговор, той започва да тропа нервно с крака. Това, по-скоро означава, че той лъже.

Между другото, не забравяйте за отправната точка при всички случаи. Все пак има хора, които почти винаги треперят или тропкат с крака по време на разговор, аз ги наричам "шивачи", защото краката им се държат сякаш помпат педала на шевната машина.

Краката ни издават много често. В действителност, по посоката, в която е фокусирана подметката можете да разберете на къде човек искат да тръгне. Ако говорите с някой, и краката му търсят вратата, сигурно е, че той иска да напусне.

Митническите служители също са обучени да наблюдават краката. Ако по време на разговор със служител краката са насочени към събеседника, човекът няма какво да крие. Ако краката са обърнати на страни или към изхода, митничарят спокойно може да се осъмни, че има нещо гнило.

4. Обездвижване

В книгата си Джейсън разказва една иронична историята от ежедневието. Веднъж докато летял в самолет един от пътниците ... изпуснал газове. И то солидна доза. Всеки започнал да се оглежда за да открие злосторника, само един мъж замръзнал вцепенен на мястото си.

Джейсън се досетил веднага, че това е той. Лъжците често се държат като уплашена костенурка: прибират главата си в черупката си и не се движат.

5. Твърде искрен поглед

Много хора смятат, че ако човек се загледа в пода, той лъже. Това не е така. Човек може да има дузина причини да гледа надолу. Смущение, например.

Представете си, че шефът ви вика и пита къде са докладите. Вие не знаете къде са се дянали. Навеждате поглед. Разбира се, че в ситуацията за вас това е нормална реакция. Особено, ако пред вас стои началник, а вие сте подчинен.

Да издаде лъжеца всъщност може точно обратната реакция, твърде честен и искрен поглед. Ако човек ви гледа в очите твърде прямо и искрено, това може да означава, че той лъже.

6. Хипер реакция

Много лъжци реагират на обвинението в лъжа прекалено емоционално. Целта на хипер реакцията е да ви накара да се чувствате виновни за подозренията си. Например, жена подозира, че нейният съпруг й изневерява. Тя директно задава въпрос за измяната и тогава той избухва. Той е толкова възмутен от нейното предположение, че вика няколко минути без да спира. Хваща се за сърцето и казва: "Как може дори да си помислиш такова нещо". Няколко дни по-късно става ясно, че съпругата е бил права.

7. Престъпление и наказание

Има една такава история. От касата на ресторант изчезнала крупна сума. За да разбере кой е откраднал парите, собственикът накарал служителите си да попълнят въпросник. На въпроса: "Какво наказание заслужава крадецът?". Всички служители са писали нещо като "Уволнение". Имало само един отговор от типа: "Хората понякога правят грешки. Трябва да бъде строго порицан и предупреден, че това никога не трябва да се повтаря." Като правило, хората, които са виновни смятат, че наказанието трябва да бъде по-меко.

И накрая, не забравяйте, че тези техники не ви дават абсолютна и 100% гаранция за разкриване на лъжеца.