Барселона - 20 безплатни туристически атракции

Противно на всички очаквания, градът може да ви спести много пари по време на вашата ваканция

Столицата на Каталония Барселона е един от най-посещаваните градове в света, с около 10 милиона туристи годишно градът се нарежда в челната десетка на най-желаните туристически дестинации.

Никой няма представа как наистина е възникнал градът, но е ясно, че носи неповторим дух и атмосфера. Най-хубавото на Барса разбира се е факта, че градът не е толкова скъп като Лондон, Париж и Рим, а това преимущество го прави притегателен център за много млади хора и бюджетни туристи.

От София се стига много лесно до Барселона, можете да отидете за уикенд и то не веднъж. Ако парите в джоба ви не са толкова много и искате да видите красотите на Барса безплатно, ето някои варианти, от които да се възползвате.

Музеи

В неделя в Барселона всички държавни музеи са абсолютно безплатни от 15:00 до 20:00 часа. Някои частни забележителности може да са с вход свободен в други дни от седмицата или месеца, най –добре е да се провери в техните сайтове или можете да се информирате от туристически офис.

В центъра на Барселона, на площад  Каталуня се намира централният информационен център за туристи, освен всякаква информация и безплатни справочници, от там можете да си купите „Карта Барселона”. Това е предплатена туристическа услуга за градския транспорт, която ви дава и безплатен достъп или големи отстъпки от входните такси в над 30 музеи и забележителности.

Парк Гюел

Парк Гюел на хълма Ел Кармел е защитен от ЮНЕСКО, построен е в периода 1900 – 1914 г. Градините на това забележително творение са безплатни. До скоро целият парк сътворен от гениалният архитект Гауди, (паркът носи името на неговият благодетел, спонсор и заможен предприемач Еузебио Гюел), беше с безплатен достъп, но за съжаление от 2014 година властите сложиха входна такса за най-атрактивната зона от съоръжението, но все пак по-голяма част от парка е безплатен.

Фестивали  

Още едно безплатно забавление. Например, петдневният септемврийски Festes de la Mercè, по време на който градът е изпълнен с танци, фойерверки, изпълнения на акробати, весели шествия и улични концерти ... През лятото не пропускайте Festa Major de Gràcia, по време на която градът е домакин на много безплатни концерти.

Ла Рамбла

Разходка по Рамбла, макар и много "туристическо" занимание, всеки го прави - това е абсолютно безплатно. Най-спокойно там е сутринта (странно).

Ла Рамбла (La Rambla) е дълга  1,2 км и свързва площад Каталуния, минава през центъра, и стига до статуята на Христофор Колумб. Ла Рамбла може да бъде доста многолюдна, особено през туристическия сезон. През по – голямата част от времето туристите са повече от местата в заведенията. Трябва да се внимава, там върлуват джебчии.

Бокерия

Известният пазар Бокерия - експлозия на ярки цветове и вълшебни плодове, зеленчуци, риба и морски деликатеси, шунка, месни продукти и аромат на средиземно море. Има тапас барове, кафенета и различни улични търговци. Безплатно е, но се хранят основно очите.

Къщите на Гауди

Почти всички ключови архитектурни забележителности на Барселона могат да бъдат гледани безплатно - ако го правиш отвън. Храмът на Светото семейство, например,  домът на Лео Морера, Амал, Каса Мила, Каса Винсенс и Каса Батийо.

Саграда Фамилия

Изумителната катедрала на Светото семейство(Temple Expiaton de la Sagrada Familia) е най-ексцентричната забележителност на Барселона. Проектирана е от Гауди, но останала незавършена поради смъртта му през 1926 г. строи се и в наши дни вече повече от 130 години. Това поразително творение предизвиква смайване, ужас, възклицания на протест и викове на възторг. Безплатно можете да я разгледате отвън и да си направите снимки за спомен.

Плажове и море

Плажовете на Барселона също са безплатни и са подходящи за бягство от оживения град. За щастие около тях е пълно с ресторанти и друга туристическа инфраструктура, където ще бъдат щастливи да вземат парите ви.

Музей Хуан Миро

Разбира се, музея на Фондация Хуан Миро си заслужава посещението, но по-голямата част от времето на входа се плаща. Но това няма значение - някои работи на Миро са изложени на ключови места в Барселона. Например, епичната 22-метрова скулптура "Жена и птица" в парк Миро. На Ла Рамбла е изложена негова мозайка, а друга краси втори терминал на летището в Барселона.

Катедралата

Независимо от факта, че за да влезете през деня в La Catedral (Катедралата на Барселона) трябва да платите малка входна такса, сутрин (08.00-12.45) или късния следобед (17.45-19.00) можете да посетите храма безплатно. Сложната готическа сграда била построена между 1298 г. и 1450 г., въпреки че кулата и готическата фасада били добавени едва през 1892 г.

Впечатляващата нео-готическа катедрала впечатлява и от вътре. Площадът пред Катедралата е мястото, където гражданите на Барселона се събират в неделя сутрин да потанцуват Sardana.

Културни събития

Барселона е достатъчно голям град и там почти винаги се провежда някое културно събитие и обикновено то е безплатно. В сайта For Free може да намерите последните новини по тази тема.

Барио Готик

На входа на Готическия квартал на Барселона не вземат пари и това е достатъчно удобно да се вмести в някой туристически маршрут. Особено за тези, които се стремят към безплатни впечатления. Тесните улички са средище на всякакви артистични натури.

Кралският площад

Това място в Барселона винаги е препълнено, там стои и една от първите творби на Гауди направена за града с много фантазия и светлини, за които веднага ще осъзнаете кой ги е създал.

Ел Равал Барио

El Raval - още един квартал допълващ атмосферата на Барселона, не толкова напоен с истории като Готическия квартал (Barrio Gotic), но и забележителeн по свой собствен начин. Забележителен въпреки препълнените барове създаващи бохемска атмосфера, тук ще разгледате много антикварни магазини и музеи (включително Музея за съвременно изкуство MACBA).

Магически фонтан

За да се насладите на светлинно музикалното водно шоу на Магическия фонтан на Монтжуик пари не ви трябват, но трябва да знаете, че представлението започва само вечер и наистина е впечатляващо само на тъмно (през лятото, както всички знаем, се здрачава по-късно). Трябва да знаете, че през зимата фонтаните показват своя спектакъл само в определени дни от седмицата, обикновено през уикенда.

Стрийт Арт

Освен всичко Барселона също е град, в който можете да се насладите безплатно на улично изкуство, липса на улични артисти, които „разкрасяват” стените на сградите в столицата на Каталуния, не се наблюдава. Тук властите не само, че не се борят с тях, но и ги привличат на своя страна в полза на артистичния дух на града.

Най-старият битак

Един от най-старите битпазари - Els Encants Vells, също може да бъде източник на безплатно забавление - продавачите и техните продукти са изключително живописни и забавни, тук също можете да срещнете и изумителни артефакти, както и ловци на антики и причудливи предмети от миналото.

Спортни активности

Ако сте спортна натура и обичате активни дейности за свободното време като бягане, ходене, или скейтборд, в Барселона има дълги алеи около плажа, можете да изкачвате хълмовете около града, както и специална площадка в MACBА. Феновете на пинг-понг ще открият маси за играта в почти всеки парк.

Безжична интернет връзка

Навсякъде където видите този знак разполагате с безплатен интернет

Барселона е от градовете, в които ситуацията с безплатния Wi-Fi достъп е в полза на туристите, такъв има в почти всички хотели, барове и кафенета. Тази година той ще се появи и в всички видове обществен транспорт. Освен това в обществените библиотеки има компютри, които са безплатни за употреба в продължение на половин час.

От миналата година, някои емблематични и досега безплатни забележителности вече не са толкова достъпни, в смисъл, че бе сложена входна такса, както вече знаете една от тези забележителности е паркът Гюел, друга атракция крепостта Монжуик на едноименния  хълм също вече е достъпна само след заплащане на входна такса.

Може би най-хубавото качество на този град, е че ще ви накара да се чувствате щастливи и доволни дори и да нямате едно евро в джоба си.