Суши – 17 мита, които си мислите, че са верни

Откъде произлиза, важна ли е рибата, пасва ли си със сакето, сервира ли се с жива риба? Ето ги и отговорите

Рибата и историите винаги вървят ръка за ръка, така че не е изненадващо, че ястие от риба поражда толкова много разкази. За да разсея някои от тях давам думата на автора на книгата „Ръководство за ценителя на Суши”.

Мит: Суши е японска храна

Всъщност в повечето страни от Югоизточна Азия има ястия, които са копие на суши или много сходни. Истината е, че просто оцета и ориза много добре съхраняват рибата в горещия тропически климат и това са забелязали не само японците.

Мит: Суши е скъпо ястие

Първоначално суши е била улична храна, като например поничките. Днес по света това е нещо като хамбургер или хотдог, който можете да вземете на открито от улицата. Да наричаме сушито „фаст фуд” обаче не бива, в Япония има суши-барове, където лесно може да похарчите  500 долара за една малка поръчка.

Мит: Има видове суши, рибата към, които се яде жива

В действителност, това се нарича "икизукури" и не е пряко свързана със суши храната. Това е голяма част от японската кухня, която е твърде екзотична за западния свят.

Мит: Жена не може да бъде суши готвач, защото има твърде горещи ръце

Исторически всъщност много по-малко жени са работили като готвач в ресторанти, кафенета и барове, защото това е тежък физически труд и Япония не е изключение. Въпреки това, в момента в Япония има доста известни жени готвачи.

Мит: Сьомгата е традиционната риба за суши

Не, тя е твърде нетрайна за да бъде "оригинална" суши риба. Сьомгата влиза в комбинация със суши след появата на хладилниците.

Мит: Супа Мисо е предястие

Всъщност мисо в Япония се яде за закуска.

Мит: Суши и Саке си пасват

И Суши, и Саке се правят от ориз и да се консумират заедно, това е като да ядем спагети с хляб. Никой в Япония не яде суши със саке . Обикновено напитката е зелен чай или бира.

Мит: "Суши" означава "сурова риба"

В действителност никой в Япония не знае какво означава "суши". "Су" е оцет, но за "ши" консенсус няма.

Мит: Има специална категоризация на рибата като "подходящ за суши"

Истината е, че единственото качество, което трябва да има рибата за суши е свежест. Всичко останало е без значение.

Мит: Има специален "суши ориз"

В действителност за суши се използва обикновен дребнозърнест ориз. Може би в маркетинговото въображение на отделните производители има и "суши ориз", но в Япония това е глупост.

Мит: Вкусът и качеството на сушито се определя от рибата

Всъщност за суши най-важен е оризът. Днес всеки може да получи всякаква фантастична прясна риба, буквално от мрежите, ако е готов да плати цената. Но уменията на готвачите на суши не се определят от качеството на рибата, а колко добре се справят с ориза.

Мит: Суши се яде в определени дни от седмицата

Това всъщност е отживелица от миналото. Тази идея е била от значение, в зависимост от това кога ресторантът е получил прясна риба. В миналото това са били определени дни от седмицата. Днес, прясна риба се доставя по 24 часа на ден, седем дни в седмицата, 365 дни в годината.

Мит: Замразената риба в суши - това е ниско качество

Истината е, че 99.9% от сушито по света се сервира с риба, която е била замразена, защото така работи риболовната промишленост - рибите се замразяват веднага след като са уловени. Още повече, някои видове риби, като риба тон, имат по-добър вкус ако са били замразени.

Мит: Уловената в морето или океана риба е по-добра за суши

Всъщност единственото, което можем да кажем със сигурност за уловената в морето риба е фактът, че качеството й е нестабилно (някои екземпляри са добри, други не са). Рибата отглеждана в развъдници е или лоша, или добра. Уважаваните ресторантьори не купуват риба от лоши рибни стопанства. По-голямата част от хората, включително и тези, които се смятат за чревоугодници, не могат да направят разлика между вкусът на "дива" и "развъдена" риба, така че не е ясно откъде идва тази идея изобщо.

Мит: Живакът в сушито е особено опасен

Живакът сам по себе си е опасен и няма значение дали ще го получите с риба в суши или с риба от тигана, термичната обработка не унищожава живака. Хищната риба, като тон, има средно повече живак, който тя получава от рибата, с която се храни.

Мит: Суши с риба-балон (Blowfish) всъщност винаги убива

Смъртоносният невротоксин в рибата фугу съществува само в черния й дроб и го готвят само в Япония. Задължително обаче, тя трябва да се приготвя само в Япония ... Ако не искате да рискувате - не яжте фугу извън Япония. В Япония, в добър ресторант, рискът е минимален.

Мит: Есколар предизвиква диария

Всъщност Есколар е известен още като сива деликатесна скумрия, чието рибено масло има различно въздействие над стомасите на различните хора. Когато опитвате за първи път суши и други ястия с тази риба е най-добре да е в малки дози, които почти сигурно няма да създадат никакви затруднения.