10 неща, които не знаете за котките и кучетата

Статистика за изумителните способности на домашните ни любимци

Светът на животните е много разнообразен и пълен с тайни. Знаем, че животните виждат и възприемат света по различен начин. Нашите домашни любимци имат свой собствен език, свой начин на мислене, техният характер и сетивата им дават различно от нашето разбиране за света.

 1. Кучетата разбират до 250 думи и жестове, могат да броят до пет и изпълняват прости математически операции.

2. Тъй като основният сензор на кучетата е обонянието, за да работи добре, носът им трябва да е винаги влажен.

3. Опашката на кучето е инструмент за жестове докато говори, подобно на ръцете при хората. Движението на опашката на кучето изразява любопитство, тревожност, радост и редица други емоции.

4. Кучето има около 1700 вкусови рецептори. За сравнение хората имат около 9000, а котката - 473.

5. Въпреки че това изглежда невъзможно, оказва се, че кучето има около 100 различни изражения на лицето, повечето са движения на ушите.

6. Как да се идентифицира изгубено куче? По отпечатъка на носа. Оказва се, че релефът на кучешкият нос е като нашите пръстови щампи, уникален е и може да се използва за идентифициране на животното.

7. Кучешката козина не само регулира температурата, но също така служи като защитна бариера срещу ултравиолетовите лъчи.

8. Котките, като хора, също сънуват. Смята се, че котенцата започват да сънуват седмица след раждането си.

9. Телевизията и филмите са изградили на кучето образ на умен супер герой на животинския свят, оказва се, че котките имат по-добра памет. Изследвания са доказали, че краткосрочната памет при кучетата е от 20 секунди до 5 минути, докато при котките е до 16 часа.

10. Въпреки че телевизията често ни кара да мислим за обратното, интелигентността на кучетата е неизмерима. Проучванията показват, че най-високото ниво на интелигентност, което кучето може да постигне чрез обучение и образование е... интелигентността съответстваща на тригодишно дете.