HBO губи 44 млн. за всеки нелегално изтеглен епизод на Троновете

Телевизията предприе промени за да улесни зрителите и да намали интересът на пиратите

Сериалът „Игра на тронове” продължава да държи рекорди, той е най-гледаният, най-награждаваният и най-пиратстваният телевизионен продукт на всички времена.

Според „Ентертеймънт Уикли” премиерният епизод на сезон пет е бил изтеглен 13 милиона пъти за една нощ (нощта на премиерата), което също си е своеобразен рекорд по пиратство.

Повечето от тези изтегляния (10%) са в рамките на САЩ, повече от всяка друга държава (подгласниците им бяха  Франция, Бразилия, Китай, Русия, Великобритания, Индия, Канада, Австралия и Испания). 

Австралия продължава да показва огромни темпове в пиратството, с пълни 32 процента от гледаемостта на Троновете заради пиратството (в сравнение с 8% в САЩ). 

Според една прогноза , пиратството нанася загуби от 44 милиона щатски долара в пропуснати приходи на САЩ само за един епизод . 

В борбата с пиратството HBO направи няколко основни промени в политиката си за разпространение.

За старта на сезон 5 бе взето решение, сериалът да се излъчи едновременно в 170 страни по света. Така всички могат да гледат шоуто по едно и също време и не се налага нетърпеливите зрители да прибягват до пиратство, защото не им се чака датата на излъчване в тяхната страна.

Другата стъпка е решението за пускането на услуга за самостоятелен стрийминг, което премахва неудобството клиента да плаща за цял канал, ако иска да гледа само едно единствено предаване.

Сега в САЩ HBO струва  14.99 долара на месец, но телевизията предложи 30-дневен безплатен пробен период на услугата през април така, че абонатите може да откажат по всяко време, но имат и възможността да гледат сериала напълно законно и безплатно.

Има обаче един препъни-камък  за някои от зрителите. Това е фактът, че в момента HBO е силно обвързана с продуктите на Apple -новата стрийминг услуга е достъпна само на Епъл ТВ, АйПад и Айфон, което е неудобно за много потребители, които не ползват продуктите на Епъл. 

Легалните зрители на шоуто, обаче, също са рекордно много: Премиерата на сезон 5 генерира рекордните 8 милиона зрители на живо по HBO (САЩ). Мрежата изчаква броят на гледалите шоуто „на запис” или „по поръчка”, както и повторението в следващите седем дни, но почти сигурно е, че и тази бройка ще бъде рекордна също. 

Сезон 5 има повече проблеми с пиратството, отколкото обикновено. Първите четири епизода от сериала изтекоха в торентите малко преди старта на шоуто, най-вероятно от копията разпратени на критици, журналисти или други одобрени от телевизията лица. 

HBO все още не е идентифицирала публично източникът на „теча”. Но според една прогноза, 32 милиона души незаконно са изтеглили първите четири епизода по време на премиерната седмица на сериала.