HBO са бесни, половината от „Игра на тронове 5” вече е в интернет

Шефовете на телевизията в пред инфарктно състояние

„Игра на тронове” направи още един рекорд, този път не за гледаемост, а за принос в интернет трафика към торент сайтовете, това определено е вбесило големите клечки от телевизията създател на сагата HBO.

Световните медии гръмнаха с новината, че първите четири епизода от сезон 5 на култовия сериал на HBO "Игра на тронове" (Game of thrones) са изтекли в интернет през нощта срещу неделя, няколко часа преди световната премиера на първия епизод.

Явно пиратството не е занимание само на хакерите, защото този път най-вероятно епизодите са разпространени от някой тв критик.

"Епизодите, които са изтекли, изглежда са копия, изпратени до медийните критици и са били изтеглени над 100 000 пъти само за три часа", пише в неделя сайтът TorrentFreak, специализиран за информации за обмена на данни.

Същото предположение направи и HBO в кратко изявление в следобедните часове в неделя: "За съжаление, изглежда, че пускането на четири епизода от новия сезон на "Игра на тронове", идва от групата получатели, одобрена от HBO. Ние активно работим, за да разкрием как се е получило това изтичане.", съобщава телевизионната мрежа.

Според запознати подобна кражба лесно можело да бъде избегната. Когато журналистите получат изпратените видео материали за предварителен преглед епизодите са белязани със сериен код или с името на критика, така че ако се появят в мрежата, ще се знае кой е виновен.

Проблемът е, че някой - дали журналисти или някой, който е имал достъп до въпросните копия, просто е замъглил кода и не може да стане ясно, кое точно копие е публикувано в мрежата.

Подобна постъпка е ужасно нечестна спрямо критиците, които се опитват законно да прегледат епизодите, преди да бъдат излъчени, без намерение да ги пускат онлайн. И заради това най-вероятно телевизионните мрежи ще станат още по-подозрителни и предпазливи.

Но HBO можеше да се постарае да затрудни пиратството малко повече, например ако бе приложила система като на канала Showtime, при която кодът се мести в различни точки из екрана за различните потребители. В този случай дори ако кодът или името бъде замъглено, самоличността на човека ще може да бъде проследена чрез уникалната позиция на кода.

Първият епизод от новия сезон от средновековната "фантастична" сага се излъчва в един и същ час в 170 страни по света, независимо от часовата разлика – неделя 21,00 на източното крайбрежие на Съединените щати (понеделник 1,00 часа UTC).

HBO реши да излъчи точно по този начин десетте епизода от този сезон заради популярността на сериала, пълен с кръв, секс и предателства.

Оригиналната продукция на НВО е базирана на известната книжна поредица на Джордж Мартин "Песен за огън и лед".

Сериалът е може би един от най-скъпите в историята на телевизията, като със сигурност е най-гледаният и с най-висок рейтинг в IMDb.

Този сезон на зрелищната поредица е заснет в 5 страни, на 151 снимачни площадки, за 240 снимачни дни, участват 166 актьори, над хиляда човека екип и над 5000 статисти.

Не е ясно на каква сума телевизията ще изчисли загубите си, като се има предвид, че дейността на торент сайтовете в цивилизования свят е силно ограничена. Въпреки това откраднатите епизоди са били изтеглени милиони пъти от събота до сега.