Българка организира първия гей карнавал в Ница

Дана Осиковски е основател и президент на Асоциацията на Транссексуалните от Лазурния Бряг

За първи път не само в Ница, но и в цяла Франция се организира гей карнавала „Lou Queernaval”, който ще бъде част от Карнавалът в Ница.

Провеждащият се всеки февруари исторически „Карнавал в Ница” е традиция за Френската Ривиера повече от  100 години и е вторият по големина карнавал в света след карнавала в Рио.

Когато пролетта наближи по Ривиерата туристическия поток се засилва превръщайки се истински бум с над милион посетители по време на двуседмичния карнавал и това е нещо обичайно за града.

Вижте снимки от Карнавалът в Ница ТУК!

Новото е, че през 2015 г. програмата на карнавала е много по-богата, а той ще бъде наистина колоритен. Освен традиционните мероприятия за празника организаторите се отварят към ЛГБТ общността на Лазурния Бряг с решението да си сътрудничат с асоциациите и активистите. Идеята е прекрасна, смятат организатори и жители на Ница и не се съмняват, че на 27-ми февруари първият гей карнавал ще разтърси Ница.

Основно действащо лице в организирането на гей мероприятията  е българката Дана Осиковски - президент на организационния комитет. Тя е била жена в мъжко тяло, но променила пола си и сега се чувства точно на мястото си.

Дана Осиковски

От години Дана е активен защитник за правата на транссексуалните в Ница и се бори за решаване на техните проблеми. Тя е основател и президент на първата асоциация на транссексуалните на Лазурния Бряг и вицепрезидент на ЛГБТ асоциацията.

„Уикенда ще бъде изпълнен с всякакви събития и мероприятия интересни за ЛГБТ хората, те ще се провеждат в заведения, на открити сцени и по улицата. След парада за карнавала в петък, съм сигурна, че гостите на Ница ще намерят причина да останат през целия уикенд и да се забавляват. Знам, че когато си тръгнат в сърцата им ще остане един незабравим спомен от Карнавалът в Ница.” Каза специално за Bulgariautre.bg Дана Осиковски.

Карнавалът е безплатно събитие и събира ключови членове на местните ЛГБТ асоциации, за първи път те работят в тесен контакт с организаторите на историческия Карнавал в Ница.

Lou Queernaval ще се състои на 27 февруари, участниците ще дефилират на прочутият Площад Масена където са построени трибуните. Целта на събитието е да покаже, че ЛГБТ общността е важен компонент от живота в града и естествена част от тържествата за Карнавала в Ница.

Гей карнавалът ще ъде истинска демонстрация на единството и на факта, че всички могат да живеят задружно и красиво, без значение на пол и сексуалност в този прекрасен град.

Събитията по време на Карнавала в Ница винаги създават празнично настроение и еуфория в града със своята пищност, огромните си сцени и екрани, пъстри костюми и масивни платформи.

От всякъде се чува музика, греят светлини и пиро ефекти, а прочутата „Битка на цветята” се провежда за да докаже още веднъж, че жителите и гостите на Ница са истински почитатели на красотата и обожават перлата на френската Ривиера.

Специално за гей карнавала в петък, ден преди грандиозния финал на празниците, по покана на организаторите в Ница ще пристигнат група български модели, танцьори и гей активисти, които ще се включат в дефилето на  ТС асоциацията на Лазурния Бряг.