ВСС: трите лами и златната ябълка

Във времена на криза и тежко затягане на коланите една новина обиколи мълниеносно информационните агенции. Обиколи и накара всеки нормално мислещ българин да тегли три псувни и да плювне два пъти. Странно, че някак всички бяха единодушни с коментара си за събитието – леви, десни, националисти, зелени, комунисти.
Какво толкова се случи, че съумя да обедини наглед непримирими противници, принадлежащи на коренно противоположни политически семейства? Само едно: меко казано неодобрението към действията на висшите магистрати.
Помним, че новият кабинет едва успя да отдели по 40 лева за възрастните с най-ниски пенсии. На този фон ВСС гласува тлъсти коледни добавки, защото забележете – нямали други доходи. Вероятно по същата причина ползват облекчения за социално слаби при покупка на крайморски имоти за жълти стотинки. Сещате се за избухналия скандал преди години. Днес пак са ощетени и трябва да се доналапат – този път легално ще смучат опоскания държавен бюджет.
Чудя се на акъла им – станаха повод за сума ти драми и разправии, цялото общество е на нож срещу тях и пак решават да приковат вниманието към себе си в далеч не положителна светлина. Не знам в какъв аспект си мислиха чернодрешковците, че хората ще разтълкуват пира им по време на чума. С какви очи са разписали заповедите и платежните нареждания?
Пенсионерите нямат средства да си доставят минимум коледна радост, но слугите на Темида ще пръскат щедро по скъпи почивки и ваканции. Всичко това в по Конституция социалната ни държава, служителите на която са „независимите“ представители на третата власт. Да не говорим за потресаващия дефицит на справедливост, ескалиращ от година на година.
Всички партии обещават да се справят с тежките проблеми в съдебната система, но след поемане на държавното кормило като че ли им поомекват капачките. Така се случва там където са замесени много власт, много пари и имоти. Сега май има решителност, да видим дали ще стигнат силите.
Защото тия в тогите прекалиха. Трябваше френският посланик да ни го каже право ти куме в очи, че да се освестим. Тежко ни и горко ако не научим поуките от поредния горчив урок, преподаден ни от гражданин на цивилизования свят.
Който ни разясни как да си пазим държавата – като златна ябълка от домогванията на триглавата ламя в магистратски одежди.