18 октомври : 92 години Би Би Си - новини, скандали, самоубийства

Общество

18-10-2014, 09:17

Снимка:

faktor.bg

Автор:

Faktor.bg

Всичко от Автора

На днешния ден преди 92 години в ефира се появява първото частно радио в света и по-точно във Великобритания Би Би Си. Най-уникалното е, че компанията оцелява и се утвърждава почти век, във времена, които раждат и погребват една след друга милион инициативи по света. Днес Би Би Си е повече от търговска марка, то е световна институция, макар че никой не го нарича така. Сега Би Би Си излъчва новини по свои радиа, телевизии и интернет в 200 държави, на 30 езика. Уебсайт му се посещава средно по 3,6 млрд. пъти на месец.

Правителствата срещу медията

Още когато радио Би Би Си е на 4 години, Уинстън Чърчил прави опит да го затрие. Причината – голямата стачка на острова през 1926 г., за която радиото непрекъснато излъчва. Чърчил смята, че то е основна пречка да се проведат нормални преговори между правителството и стачниците и настоява да се реквизират радиовълните.

Този опит за посегателство създава на Би би Си достатъчен авторитет и през следващата година то придобива специален статут, който решава финансовите му проблеми. Радиото започва да се финансира от събраните лицензионни такси, поради което не излъчва реклами и платени съобщения. Така медията получава изключителното право да е свободна да казва и да търси истината.

През 1982 г. Би Би Си отказва да подкрепи кампанията за Фолклендските острови през 1982 г., разгневявайки кабинета на Маргарет Тачър, като изразява съмнение в достоверността на официалните източници.

През 2003 г. репортер на Би Би Си предположи, че тогавашният британски премиер Тони Блеър е подвел парламента с твърденията, че Ирак разполагал с оръжия за масово унищожение. Правителството призова за извинение, но Би Би Си отказа. Медията назова източника си – оръжейният експерт Дейвид Кели, който след многократни обяснения, се самоуби. Официалното разследване на смъртта му завърши с изводите, че Кели е направил “необосновани изявления”, а радио-телевизионната компания е сгрешила като ги е разпространила. Това предизвика оставките на председателя на Би Би Си Гавин Дейвис и на генералния директор Грег Дайк.

Георги Марков и убитата истина

В годините на социализма, българите научаваха истината на света и за собствената си държава 

чрез излъчванията на българската секция на радио Би Би Си. По време на Студената война то бе най-слушаните западни радиостанции у нас въпреки силното заглушаване, осъществявано от властите. Сред популярните коментатори в българската редакция бяха писателят Георги Марков, интелектуалецът Петър Увалиев и др. Заради истината, излъчвана от радиоефира на Би Би Си, през 1978 г. Георги Марков бе убит.

На 23 декември 2005 г. e последното предаване на BBC на български. До началото на 2006 година спират почти всички предавания на европейски езици.

Скандали

Би Би Си периодично е разтърсвана от вътрешни скандали, последният от които бе за педофилията в английската редакция. В. „Индипендънт“ разкри, че покойният журналист от Би Би Си Джими Савил е създал телевизионните си шоута и радиопрограмите си само за да има достъп до деца, над които да извършва сексуални посегателства.

Този месец Би Би Си излъчи филм за нашия курорт Слънчев бряг, в който не разкри нищо ново за нас, но развали репутацията на курорта. Репортерката Стейси Дули го описва като столица на вахканлията и алкохола. Летовниците, според филма, пристигат у нас само, за да се напият за малко пари и да се отдадат на разгул с леки жени на място без правила.

 

Източник: Faktor.bg