Официално от Комисията по досиетата 3. Кеворкян пише доноси за приятеля си Дончо Цончев:

Алкохол, жени, величае Радичков, не е трябвало да пише книгата "Принцовете", егоист!

ПИК продължава да публикува малкото съхранени доноси на Кеворк Кеворкян - агент Димитър, съхранени в архива на Комисията по досиетата. Те са ни предоставени официално от Комисията на 8 октомври и са безценен документ от времето на великите мерзости и великите мерзавци. Мерзавци, които продължават и до днес да менторстват в обществото и да раздават правосъдие от телевизионния екран.

В предишни два текста публикувахме отвратителни доноси на Кеворкян за журналистката от "Свободна Европа" Румуна Узунова и неговия колега от "Всяка неделя" Димитри Иванов. С доносите си Кеворкян е осуетил кариерното развитие на Узунова в Българската телевизия и е спънал опитите на ръководството на телевизията да назначи Димитри Иванов за съводещ на "Всяка неделя".

Днес ви представяме доноси на Кеворкян за известния български писател Дончо Цончев, който години наред минаваше за негов близък приятел.

 

Ето доносите за Дончо Цончев.

 

УПРАВЛЕНИЕ 06 ДС ОТДЕЛ ОТДЕЛ 01, ОТДЕЛ .03

Рег. № 13272 Екз.№ 2                           София, 12. XII. 1979

СЪОБЩАВА: аг. "Димитър"

ПРИЕЛ: кап. Г. Георгиев

На 7.12.79 г. в Я/К "Манастирa

СВЕДЕНИЕ

За Дончо Цончев

Източникът минава за приятел на Д.Ц. Бил е канен в дома и вилата му в Нови хан, но източникът не е успял да се възползува от тези покани. Понякога са били заедно в кафенето на СБП.

Д.Ц. написа една книга "Принцовете", която предизвика известни коментари, но според източника това е една книга, която просто не е трябвало да бъде написана. Той е написал около 20 книги, а можеше да напише само 3-4, но добри, което вече подсказва за едно мнение на източника, че Д.Ц. има възможности да бъде добър писател.

При него количеството е за сметка на качеството; количеството е значително, защото Д.Ц. бърза - бърза да израстне. Неговата човешка същност е да успее е цената на всичко, макар, че това говори вече за един егоизъм. Пътищата, които е избрал са показателни: той величае Й. Радичков и е спечелил благоразположението му.

Разчита и на подкрепата на спечелените от него Васил Попов, Димитър Вълев, Д. Фучеджиев, Ивайло Петров. Счита се, че Д.Ц. е първо протеже на П. Вежинов. Създал си е хоби да ходи на лов, разбира се, с отговорни фактори /неизвестно точно кои/. Последната му стъпка е влизането в БЗНС. По този повод Д. Вълев казал, че Д.Ц. дълго гравитирал около БКП, но партията не приела ухажванията му, поради което се ориентирал към БЗНС.

Източникът счита, че някои други писатели не са по-искрени членове на БКП, отколкото може да бъде Д.Ц.; той може да бъде великолепен член на партията просто в името на кариерата, която за него е всичко. БЗНС все пак е едно решение: като безпартиен трудно би станал например главен  редактор, но като член на БЗНС това е по-лесно.

Говори се, че има нещо в произхода си - той е от гр. Левски.

Източникът не може да твърди какви са истинските му убеждения, но "приказките” му едва ли заслужават внимание. Той приказва много, но за себе си, за своята мъжественост, която не може да му се отрича - има голям успех сред млади момичета, за перипетиите в житейския си път, за срещите си с "бачкьори”.

Известно е например, че е прибрал един работник от бригадата на Минчо Папазчиков, който се грижи за къщата му и Нови хан. Д.Ц. е готов да приеме всеки, не се големее. Негативни изказвания биха попречили на кариеристичните му амбиции и той вероятно си дава сметка за това обстоятелство.

Като писател работи изключително над нравствени проблеми. В творчеството си се проявява като добър патриот и родолюбец.

 ВЕРНО!                                                                                       „Димитър”

 СПРАВКА:

Дончо Цончев, писател, по непроверени данни член на БЗНС, разполагаме с данни, че злослови по адрес на партийната политика в някои области на обществено-политическия живот в страната.

ЗАБЕЛЕЖКА:

Сведението е обобщение на общите впечатления на агента от Д. Цончев.

Отделение 02 писмено е разработило конкретни задачи, утвърдени от ръководството на отдела, които бяха поставени на агента. За изпълнението им бе инструктиран да посети дома на Д. Цончев в София и къщата му в Нови хан, да се сближава с него чрез привличането му за сътрудничество.

Мероприятия:

По Д. Цончев се провеждат мероприятия от отделение 02 по утвърдения план.

 Нап. в 3 екз.

Капитан /Г. Георгиев/

№ 1 – РД 35235

№ 2 – отделение 02

№ 3 – 07 отдел

Изп. Г. Георгиев

Нап.  Цветанска - 13445                                                                           

10.12.79 г.



Препис!

УПРАВЛЕНИЕ 06 ДС                             СЪОБЩАВА: аг. „Димитър”

ОТДЕЛ 01, ОТДЕЛ. 03                          ПРИЕЛ: кап. Георгиев

Рег. № 363 Екз. № 2                              На 8.01.80. в Я/К „Манастира”

София, 11.1.1980 г.

СВЕДЕНИЕ

Относно: Дончо Цончев

Напоследък приятелят ми констатирал, че у Д.Ц. се наблюдава едно затваряне в себе си, колкото характерно за него, толкова и необяснимо за източника. Примери: бил е поканен на срещи с младежи от Пловдив и Благоевград в културни домове в тези градове, той приел, името му било вписано в обявите за тези срещи /и двете били през декември 79/, но в последният момент отказал да участвува - бил болен, нямал нагласа и пр.

Дружбата му с художника Иван Кожухаров /Черното/ е известна. Направо са приятели. На каква основа? "Черното" е мълчалив, тежък по характер. Това може би балансира словоохотливостта на Д.Ц. Но, разбира се, това е външната страна. По-съществено, според източника, ги свързват алкохола и жените. В кафенето обикновено са трима - Д.Ц., Васил Попов и Иван Кожухаров, разбира се с три "мадами". Освен това често се събират в тавана на Кожухаров. Приятелят ми не е присъствувал на тези събирания и не знае къде се намира тавана.

Напоследък Д.Ц. пусна в сп. "Съвременник” някакви илюстрации на Кожухаров, което също доказва добрите им взаимоотношения. Кожухаров, според източника, е талантлив художник, което вероятно се оценява от Д.Ц. и служи като още едно основание за близост между двамата.

През януари приятелят е запланувал пътуване за другарски срещи в провинцията заедно с Д.Ц., осъществяването на което зависи от самия Д.Ц.

"Димитър"

В Е Р Н О !

Дончо Цончев писател, член на БЗНС. Разполагаме с данни, че прави нелоялни изказвания по адрес на политиката на БКП в областта на икономиката и културата.

Иван Кожухаров, художник, протича като връзка на Цончев, засича се за първи път от агента.

ЗАДАЧИ:

По Цончев агентът има задачи, поставени му по искане на отделение 02. На срещата се уточнихме да положи усилия да осъществи съвместна командировка в провинцията, с оглед предразполагането му и спечелване на доверие, за което да ни информира своевременно.

МЕРОПРИЯТИЯ:

По Цончев се провеждат мероприятия от отделение 02 по утвърден план.

Нап. в 3 екз.

№ 1 - 35235

№ 2 - отделение 02

№ 3 - 07 отдел                                                                              

Капитан /Г. Георгиев/



Строго секретно!

до

НАЧАЛНИК ОТДЕЛ 01, 06 ДС

ТУК

РАПОРТ

от кап. Г. Георгиев - зам. н-к отделение 03

ОТНОСНО: Проведена среща с аг. „Димитър”.

На 14.02.1980 г. в Я/К "Манастира" проведох среща с аг. "Димитър", който разказа, че присъствувал на събиране в клуба на писателите, в което участвували обект "Слон", Иво Димитров от отдел "Пропаганда" - МВР, Георги Джагаров, Дико Фучеджиев, Величко Минеков, непознат служител на "Родопа импекс" и неизвестна на агента служителка от редакция ЛИК при Българска телевизия. Разговорите били общи.

Направило впечатление, че обект "Слон" на няколко пъти наричал Иво Димитров "моя меценат", "моя импресарио" и т.н. Станало дума за новата книга на обекта, която била върната от Варненското издателство, заради заглавието "Насаме с баща ми" или "Разговор с баща  ми". Авторът заявил, че бил обиден: баща ми може да е бил някакъв, но той ми е баща, а аз съм творец - защо да не пиша за него.

Разговорът не бил подхванат от присъствуващите - само агентът бил казал, че заглавието му харесва. В последствие обектът бил споделил насаме с агента, че бил обиден, затова, че трябвало да отговаря за баща си или да се откаже от него само заради обстоятелството, че баща му не бил съвсем чист, което било вярно наистина.

С оглед предразполагане на обекта и създаване на условия за по-откровен разговор се уточнихме агента да го привлече за участие в негово предаване.

Капитан /Г. Георгиев/

Нап. в 2 екз.

№  1 - 35235

№  2 - 02 отделение – Михов

Изп. - Г. Георгиев - I-III

Нап. - Костова - М. № 2127                                                                     

София, 18.02.1980 г.

 

 

Източник: Pik.bg


Вижте още по темата:


ОФИЦИАЛНО ОТ КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА! Доносите, картончетата и документите за вербовка в ДС на Кеворк Кеворкян. Агент Димитър за Димитри Иванов: Изказва мнения пиян, интимен е с Вера Ганчева! (документи)

ОФИЦИАЛНО ОТ КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА 2. Кеворкян донася за Румяна Узунова: Извършва трансфери на валута, да не й се възлага работа в Българската телевизия!