Помните ли ги? Забравените пионерки на поп фолка (ВИДЕО)

Те бяха сред основоположниците на чалгата и изместиха сръбските хитове от дискотеките в залеза на касетофоните.

Кати, Лия, Луна, Цветелина, Сашка Васева, Петра и Екстра Нина все момичета с екзотични имена, чиито песни звучаха от Свиленград до Русе и от Кулата до Балчик вече са забравени в миналото и изместени от младото  попълнение в поп фолка.
Някои от тях просто се задомиха, други се умориха, а трети като Сашка Васева просто изгубиха  битката с времето. Сега ще ги поизтупаме от нафталина, като ви припомним за тях.


Волната пеперуда Кати


Емблематичната за началото на века певица е по-известна с разгулния си начин на живот отколкото с певческия си талант. Въпреки, че от  2004 г. не се изявява на сцената Кати се появява на светските партита, на които са се сетили да я поканят. Трябва се отбележи, че кичозният й имидж и платинено руса коса и в днешните дни продължават да са нейна запазена марка.
В  редките случаи когато е поканена за интервю тя не пропуска да спомене, че сама се е отказала от музиката в името на семейството и дъщеря си Джулиана. След  щастлив и спокоен семеен живот продължил около седем години през 2012 г. певачката с разкрепостено сценично присъствие се разделя с партньора си Николай. Тогава в интервю тя си признава, че е имала три годишна връзка с Георги Илиев.


Лия и дяволският чаровник


Родената през 1970 г. певица записва първите си песни преди 20 години. През 1995 г. издава дебютният си албум. След това за няколко години успява да пусне на пазара  още седем албума единият, от които дуетен с фолк певеца Кондьо. Лия също е от певиците, които имат изпепеляваща връзка с емблематичен бос от ъндърграунда.  След убийството на Димитър Димитров - Маймуняка, тя спира да се занимава с музика и се отдава на семейството. Лия се опитва да развива бизнес с дрехи от плетиво, но кризата убива начинанието й и тя закрива голяма част от магазините си. През 2011 г. в интервю признава, че се срамува, че е била чалга певица. Има връзка с бизнесмена Жоро Вълканов син на Николай Вълканов нашумял с работата си в „Мултигруп”.  Дъщеря й носи същото име, Лия.


През 2013 г. заедно с друга забравена фолк фурия – Луна решават да запишат коледна песен. Получава се нещо абсурдно и смешно имайки предвид незабравимия чалга имидж на двете приятелки. Клипът рекламира дрехите произвеждани от певицата и е заснет в „скромната” й къща. Коледното филмче показва две самотни бивши фолк певици с двете им деца. Няма следа от семейство или съпрузи само спомени.

Бягайте крачета ... от Луна


Луна Йорданова по-известна като Лунà е родена в Шумен на 2-ри април 1971 г. Издава първият си албум „Плод от рая” през 1996 г. Следват  още седем албума, от които крещят заглавия на песни като „Аз не съм жена за един мъж”, „Извади парите чиче”, „Рокля, къса, тясна”, „Искам го, стискам го”, „Секс играчка” и други умопомрачителни „постижения” на ретро чалга културата изпращащи ясни сексуални послания към мъжката част от населението.

В един момент певицата с космическо име изведнъж се затри от фолк сцената и изчезна. Няколко години по-късно се завърна, каро разкри „шокиращи” факти, че тъне в лукс и изобилие отвъд океана. Там тя имала връзка с американски бизнесмен. Оказа се, че той не бил точно американец, а може би турчин. Къщата му била за 5 милиона, а Луна имала 1500 чифта обувки, е хубаво да е жива и здрава. Въпреки тези чудесни новини, тя пак работела и записвала песни, макар и да е разочарована от родния бизнес маниер на Митко Пайнера.


Хищната хиена Петра


Вече 50 годишната Петя Атанасова - Петра е родена в семейство на гръцки емигранти в Хасково. Първите й певчески изяви са в Тракийския ансамбъл, под ръководството на професор Константин Шопов.
Завършва руска филология в института "А. Жданов", в Ленинград  (сега Санкт Петербург). Докато следва, участва във вариететна програма, където се изявявал и известният руски поп певец Валери Леонтиев. След връщането си в България е работила като учителка в Хасково. Петра става популярна с изявите си в попфолка, от средата на 90-те години. Развива музикална кариера за фирма Пайнер в периода от 1998 г. до 2002 г., а през 2003 г. се прехвърля в друга музикална компания - Съни Мюзик. Впоследствие заминава за Кипър, но през 2009 г. се завръща обратно в България и пуска още няколко парчета като самопродуциращ се изпълнител. От 2005 г. до момента живее в Кипър, където развива собствен бизнес. Петра е съпруга на известния писател и критик Стефан Цирков, с когото имат две дъщери - Аделина, омъжена с три деца - внуците на певицата, и Радостина - студентка в София.
Петра има издадени общо 5 албума - "Хищна хиена" (1998 г.), "Котаците и маците" (1999 г.), "Жената-паяк" (2000 г.), "La Piovra" (2002 г.) и "Искам да съм лейди" (2005 г.). В кариерата на Петра като големи хитове за времето си се оформят песните: "Хищна хиена", "Котаците и маците", "Командира", "Жената-паяк", "Дай една ракия" и др. Нейното творчество е известно с политическата и социалната насоченост, подходено към тях с ирония. Любопитно е да се отбележи, че песента "Котаците и маците" е по текст на Гео Милев, а текста към парчето с македонско звучене - "Обич", пък е написано от Дора Габе.
След скандални изказвания по адрес на родни чалга „звезди” от страна на бившият й съпруг в жълтите сайтове се появиха твърдения, че Петра се занимава с проституция и сводничество в Кипър. Миналата година тя отпразнува 50 годишен юбилей в родния си град Хасково.


Следват историите на Цветелина, Екстра Нина, Румяна и Сашка Васева.