Падналите БГ звезди (част първа)

В тази поредица ще ви напомня за изпълнителите, които бързо стъпиха на върха, но не успяха да се задържат достатъчно дълго там.

Галя от Каризма, Ирина Флорин и Ванко1, от къде тръгнаха до къде стигнаха и какво се случва днес със тях?

Истерични пищящи фенки, музикални награди, участия, корици на списания, интервюта, фотосесии и видеоклипове - това са нещата, които вече няма да се случват на позабравените и овехтели звезди на поп музиката изгрели бързо в зората на демокрацията и залезли  със същата скорост само няколко години по-късно. Някои от тях просто се умориха да се борят с чалгата, други се задомиха, трети влязоха в затвора.

Галка от Каризма

Ако не беше скорошната скандална статия, че Галя е спинозна едва ли някой щеше да се сети за съществуването на половинката на Миро от толкова обичания в близкото минало дует Каризма. Може би единствените, които ни напомнят по-често за нея са сценаристите на Дългия, защото от време на време пускат Виктор Калев да се изявява с иронични скечове за флегматично апатичната певица родена в Сургут. Всъщност ако погледнем назад и преброим песните на Галка те са няколко в дует с Миро, две солови и една с Кристо.

Продуктивността на дуета е по песен на година от появата на първия сингъл през 2001 „Рискувам да те имам” до 2007 година, когато култовото дуо се разпада. Скандалите около двамата са много.

Слуховете, че Миро е хомосексуален развалят имиджа им като двойка, Галя често е забелязвана в неадекватно състояние по столични клубове сякаш е под влиянието на опиати. И двамата са обвинявани в пристрастяване към наркотиците и осем години след създаването си през 1999г. тандемът им умира.

 

Новината се разнася светкавично, но определено не е изненадващата, защото Миро вече на няколко пъти признава, че е уморен да „носи” Галя на гърба си. А и соловите хонорари са много по-добри от тези на дуета. Младите почитатели се чувстват предадени, осиротели, сякаш родителите им са се развели, но това е, няма да има повече Каризма.

През 2006 г. малко преди да настъпи краят на съвместната работа с Миро Галя участва в първия сезон на Вип Брадър. Влизането в къщата изиграва на неуравновесената певица лоша услуга. Галя плака, крещя, ядосва се, влизаше в спорове с останалите за неща, за които никой не е предполагал, че могат да са тема за разговор на звезди.

След краха на Каризма, Галина прави отчаяни опити да продължи самостоятелна кариера, но те са комични и предизвикват само съжаление. Това също потвърждава мнението, че Миро е бил двигателят, ракетата носител на Каризма. Всъщност живота на дуета можеше да бъде още по-кратък, ако Миро предвидливо не забавяше излизането на продукцията и в липсата на силна конкуренция пускаше синглите веднъж годишно, предвиждайки скорошното си креативно изчерпване.

След раздялата по-нежната половинка от Каризма заминава за Англия от където се носят какви ли не слухове за интимния й живот. Една от историите разказва, че се е залюбила с чернокож музикант с нескритата надежда да пробие на Лондонската сцена.

Награди на БГ Радио 2009 /3 Минути до шоу/

През 2011 г. е и последната музикална изява на певицата. Обстойния преглед на творчеството на Галка показва, че всъщност звездата не е паднала от кой знае колко високо, защото известността й е плод на добре поддържан ПР имидж от медиите, а не от зашеметяващо производство на хитове.  

Сега Курдова живее в Лондон със своя любим британец, който е бизнес консултант. Отказала се е от пеенето и се е отдала на домакинство. Галина и Рей се мъчат да си направят дете, но все още опитите им са безплодни.

Ирина Флорин – Цвят Лилав

53 годишната Ирина от село Гиген започва неуспешно кариерата си през 1981 г. като вокалист в група Домино. В първия си състав формацията така и не просъществува и това е началото на провалите на Флорин. След неуспеха Ирина начева самостоятелна кариера със спорадични записи и изяви по радиото и телевизията, които нямат особена популярност. Певицата, чиято кариера стартира в ерата на виниловите носители има издадени три плочи. Две малки и един дългосвирещ албум от 1989 и 1990 година. През 1994 г. Ирина Флорин издава първия си албум на компактдиск: „Стъклен свят", от който излиза и първият сингъл на певицата.

"Цвят лилав" 1996г.

Песента, с която Ирина Флорин става известна е „Цвят лилав” от едноименният й албум. От този период  е и друг  по-слабо популярен сингъл „Пътуване” с гост изпълнител актьора Мариус Куркински.

Славата на меланхоличната певица се основава в общи  линии само на тези две песни плюс издадената през  1998г. „Мога”. През 2001 г. Излиза още един албум „В трето лице”, но никой от синглите в него не достига успеха на „Цвят лилав”. Освен в музика, Ирина се пробва и в модата, но и там постиженията й са съмнителни и мимолетни.

Ирина Флорин и Кеворк Кеворкян

От 2002 година насам няма данни за някаква музикална активност на лилавото момиче, но пък името й често е замесвано в любовни и секс скандали. Някои клюкари я обявиха за бисексуална, после пък връзката й с Кеворк Кеворкян беше нищена и наблюдавана под лупа от таблоидите.

Миналата година продуцентите на шоуто „Вип Брадър” извадиха Ирина Флорин от килера, поизтупаха я, проветриха я от миризмата на нафталин и я пуснаха да се изявява като ВИП в недотам випаджийското си риалити.

С парите певицата си купила скромно жилище в столицата защото през годините не е успяла да спастри средства за покрив над главата си, съскат столичните клюкари. След предаването се заговори за загадъчен млад банкер на 33 години, който бил истински креватен атлет и дарявал повехналата Флорин с обилно количество любов.

В този период обаче изпълнителката на „Цвят лилав” бе забелязвана често с друг участник от риалитито „марионетката” Пламен Медаров, по който точеше лиги и  Мира Радева.

Ирина Флорин и Пламен Медаров

През последните дни, жълтите издания, издадоха тайна връзка на Ирина Флорин с Михаил Билалов по-известен като Джаро от „Под прикритие”. Това не е първият актьор от сериала, с който се свързва името на пеещата моделиерка. През лятото на 2013 г. Тя беше замесена в любовен романс с Мариян Вълев познат от екрана с ролята си на Куката.

Мариан Вълев и Ирина Флорин

Флорин има вече пораснал син Георги от връзката си с инж. Георги Точнев, известен изобретател.

Сякаш само за да не влезе в моята класация Ирина Флорин реши да напомни, че е певица и преди броени дни изстреля в ефира летен „хит” наречен „Очакван непознат”. Текста, музиката и аранжимента са прекрасни, но меланхоличния вой на „модната диктаторка” в лилаво е съсипващ, не стига това ами Ирина обещава да пусне и клип през юни. Със сигурност песента няма да има никакъв успех и само платена ротация в радио и телевизия може да я направи забележима за меломаните.

Ванко 1 – От хип-хоп до чалга през затвора

Иван Петров Главчев по-известен с псевдонима си Ванко 1 е български музикален изпълнител в стил Рап - Хип Хоп. Така започва биографията на пловдивчанинът в интернет блог с неговото име. Ванко 1 нашумява в края на миналия век, когато се прилепва към популярния вече варненски рапър Мишо Шамара и издават съвместен албум с името "Голямата Комбина". Дебютната песен на Ванко 1 е "Майна, майна", а "Всички палавници" и "Все още съм замесен" бързо стават хитове. Това изстрелва Ванко 1 по всички топ класации и за кратко той се превръща в една от новите звезди на сцената на българския рап.

В този период той осъществява и съвместен проект с Ирина Флорин. Песента им се казва „Запази вечерта”, но после става ябълката на раздора между двамата.

Превърнал се в идол за подрастващите Ванко 1 става още по-популярен и скандално известен. Срещу него е заведено дело за склоняване към проституция в периода 1999 - 2003 година. След като излежава само 4 години и 6 месеца и заплаща 4 500 лева, при първоначална присъда от 12 години, той излиза на свобода. Освобождаването му от затвора също предизвика грандиозен политически скандал, заради поправка в закона от 2006 година на 40-тото Народно Събрание в наказателния кодекс, наречена Поправката „Ванко 1“.  Според запознати поправката е направена специално заради него и основният виновник за това е депутатът  от Коалиция за България Татяна Дончева. Голяма част от имуществото на рапъра е конфискувано, но той се хвали, че в затвора тънел в лукс и охолство.

След влизането зад решетките на Ванко 1, паричните потоци течащи до този момент към Мишо Шамара спират и това е края на „приятелството” и на съвместната работа между двамата пишман музиканти.

Веднъж излязъл на свобода Главчев отново избира да се прилепи към актуалните звезди за деня. С парите си бившия затворник спечелва приятелството на Азис и от хип-хопа се прехвърля към по-актуалния за момента стил, чалга. Двамата с Азис правят две съвместни песни, а за още по-висок рейтинг Ванко 1 възражда забравената песен с Ирина Флорин като пуска евтин римейк с популярната плеймейтка Николета Лозанова , която е пълен лаик в музиката и пеенето.

 

Близки до Иван казват, че той никога не е печелил от музиката, напротив наливал е много пари, но това не е хоби. Това начинание си е чист бизнес ход. Известността, която му носи музиката го прави привлекателен за младите момичета, които той после лесно манипулирал и  склонявал да проституират в негова полза като по този начин му изкарват пари с много голяма възвращаемост.

 

Въпреки, че семеен и има деца, осъденият сводник има безброй любовници, някои от които скоро започват да работят за него. Други пък са известни и са просто спечелени от бохемския му начин на живот. Сред известните жени спрягани за негови любовници в миналото са фолк певиците Мария и Мира, водещата Венета Райкова, мис Пластик 2011 Ирина Рашева, а през пролетта се заговори за връзката му с гримьорката на Николета Лозанова Джуля Ангелова.