Къде да почиваме около майските празници (СНИМКИ)

Очакват ни шест почивни дни от 1-ви май

От 1-ви до 6-ти май се натрупват шест почивни дни, които можете да разтегнете с евентуална 4 дневна отпуска до 11-ти май.

Това е чудесен вариант да избягате от града и да се насладите на някоя хубава почивка.

Умислена над дилемата къде да отидем по празниците предлагам някои интересни възможности.

Халкидики и Тасос са едни от най-популярните и лесно достъпни места за българите особено за живеещите в западната част на страната. Това е чудесна и евтина дестинация, която обаче е пълна с наши сънародници по време на празниците, така както северното ни Черноморие се пълни с румънци по Великден.

Бягайки от клишетата искам да ви предложа няколко по-интересни и не толкова популярни, но доста интригуващи места.

В разговор с мои гръцки приятели осъзнах, че ние българите посещаваме все едни и същи широко рекламирани туристически дестинации в Гърция като Санторини, Миконос, Родос и Крит.

Истината обаче, е че има десетки също толкова красиви и атрактивни островчета, които нямат тази туристическа слава и следователно тези надценки.

Горещо препоръчвам да изберете някои от следните места ако искате да си починете на спокойствие далеч от българската реч.

Арго Саронските острови са общо пет, като името им произлиза от комбинацията на двата залива в Егейско море където се намират. От тях чудесен избор за почивка са Хидра, Докос и Порос. До там има ежедневни фериботни връзки от Пирея, които ви осигуряват бърз и лесен достъп.

За тези, които имат желание да разгледат повече места (острови) препоръчвам 4 или 5 дневен  круиз, който посещава най-известните и зрелищни места в егейско море - остров Миконос, Кушадасъ (Ефес), остров Самос, остров Милос, остров Патмос, остров Родос, остров Крит (Ираклион), остров Санторини или Чешме, остров Кос и остров Иос. Има няколко варианта на комбиниране. Луйс Олимпия и Луйс Кристал са корабите с категория три звезди, на които ще пътешествате а цената е от 243 евро на човек в двойна каюта.

Някои от агенциите продаващи тези пътувания предлагат и автобусен транспорт от София до Атина отиване и връщане, което е голямо удобство заради часовете на отпътуване на кораба и неговото връщане. Времето прекарано на различните острови варира от няколко часа до цял ден, а допълнителните екскурзии по суша се доплащат на борда.

За майските празници туроператорите са подготвили и много пакетни почивки на остров Санторини, но офертите са само за 4 дни от 30.04 до 03.05 като транспорта е директен чартърен полет, а цените започват от около 200 евро на човек в двойна стая.

Разбира се остров Крит или пък Кипър също са добро решение но транспорта до там е доста скъп, а и много от хотелите все още не са отворили врати, там сезонът започва от 10-ти май.

По-предвидливите от вас, които са си купили самолетен билет по-отрано ще посетят Дубай на добра цена. Това е чудесна възможност, тъй като една от всички ниско бюджетни авиолинии пътува до там. Наша проверка обаче показа, че в момента за датите около празниците самолетните билети до там са доста скъпи.

Египетските курорти също могат да са чудесен вариант за бягство, но трябва да се има предвид размирната ситуация в района.

Мароко и Тунис са гостоприемни по традиция, но бъдете подготвени, че в повечето случай ще прекарате времето си затворени в хотелски комплекси. Ако не откриете директен чартърен полет имайте готовност за пътуване с поне едно прекачване.

Катар все още не е толкова актуален сред българските туристи, но повярвайте това може да се окаже една от най-незабравимите ви ваканции.

Столицата Доха отдавна е догонила могъщият Дубай и се гордее с едни от най-шикозните хотелски комплекси в света. Тук плюсът, е че националният превозвач, Катар Еъруейз лети от София и след кратко кацане в Букурещ за 5 часа ще тънете сред лукс и разкош.

Напук на повечето сънародници, които според статистиката ще изберат Рим и Лондон аз ви предлагам нещо много по-екзотично. Малко известен факт, е че столицата на Португалия Лисабон е един прекрасен град, предлагащ удобствата на всяка европейска столица и то на цени близки до родните. Единственият проблем е, че трудно ще намерите полет с кратка връзка на някое испанско летище.

Стигнали веднъж до Лисабон, горещо препоръчвам да отскочите и до остров Мадейра, който се намира в Атлантическия океан близо до африканския бряг и канарските острови.

Последните няколко предложения разбира се изискват по-голям бюджет, ако пък не сте готови за такива харчове, можете да се отдадете на СПА почивка в някой от чисто новите спа хотели отворили врати наскоро във Велинград.

Сандански може да се окаже пък вашата неочаквана приятна изненада. През последните две години този южен град стана притегателен център за приятни, романтични уикенди и почивки.

 

Много обекти по Черноморието ще работят за празницитете, можете да избирате от голф комплекси през олинклузив хотели до бунгала и къмпинги.

Ако пък никога не сте ходили на селски туризъм може би това е точният момент, в който да опитате този вид почивка. В интернет мрежата изобилства с къщи и имения, посрещащи гости по подобна програма.


ХОТЕЛИ В РАВДА