10 съвета как да пътуваме по-приятно със самолет

Отдавна отминаха времената когато пътуването с въздушен транспорт беше привилегия на богатите. В миналото останаха и тези години когато летенето беше приятно и спокойно.

В зората на гражданската авиация през далечната 1919 година компаниите се сблъскват със страха от летенето и недоверието от страна на своите евентуални клиенти. Именно тогава те решават да рекламират посредством красиви момичета, които обслужват на борда, разнасят скъпи напитки и угрижват пасажерите, това са така наречените стюардеси. Всъщност в света тази дума отдавна е изчезнала и е заменена от израза бордни домакини. От тогава до средата на 80-те години на миналия век  да се пуши на борда е било нещо нормално, по-късно това става невъзможно.

След атентатите от 11 септември пътуването със самолет коренно се промени, затегнати мерки за сигурност по летищата, обстойни проверки, дълги опашки. Пътуването със самолет се превърна в истински кошмар, особено за тези, които са неподготвени.

С глобализацията на света и възникването на ниско тарифните авиокомпании пътникопотока се увеличи многократно и вече е много трудно да попаднеш в празен самолет. Летищата и самолетите са препълнени с пътници. Компаниите държат максимално време самолетите си във въздуха, което гарантира приходи, това предизвиква разбира се и закъснения.

Малко са хората, които се замислят че следвайки няколко прости, но практични правила пътуването със самолет може да стане малко по-приятно.

За да е всичко по мед и масло най-лесният начин е да пътувате в бизнес клас, това обаче е доста скъпо и може да струва четири пъти повече от нормалния билет.

Да започнем със закупуването на билет. Най-сигурният вариант за ниска цена на билет е да го резервирате 3-4 месеца по-рано, защо не и 5-6. Можете да го направите през сайтове за билети или от сайтовете на авиокомпанията. Вече има и много комплексни търсачки за най-изгодни самолетни билети. Отивайки в офис на агенция или на самата компания можете да предявите повече претенции и да получите полезни съвети за своето пътуване от първа ръка. Никой не може да ви гарантира най-добрата цена тъй като е възможно тя да се промени за няколко минути.

Друг изгоден вариант е да пътувате с ниско тарифна авиокомпания. Ниската цена обаче е за сметка на качеството и липсата на много привилегии, от които можете да се възползвате само ако си доплатите.

Ако искате да си спестите висенето по опашки на ниско тарифните превозвачи си добавете така нареченият пребординг, това е услуга, която ви гарантира качване на борда с първите пасажери. Някои ниско тарифни фирми предлагат и възможност за закупуване на запазени места. Имайте предвид, че всички ниско тарифни авиокомпании държат на онлайн чекирането, което е безплатно. Ако не го направите преди полета си можете да останете на земята защото това, че имате билет не ви гарантира място на борда. В най-добрия случай ще поискат от вас да заплатите чек ин регистрацията си на летището.

Но нека да се върнем към нормалното въздухоплаване. Ако ви предстои пътуване със стандартна авиокомпания няма от какво да се притеснявате освен от евентуални закъснения, което може да е фатално ако имате прекачване от един полет на друг.

След като вече имате закупен билет е важно да си подсигурите хубаво място на борда. Някои хора са превърнали избора на място в цяло изкуство и са създали интернет сайт, който има база данни от разположението на седалките в самолетите на най-известните авиокомпании. Там можете да проверите кои са най-добрите места в салона на определен модел самолет собственост на определена авиокомпания, много практично.

Вече всички авиокомпании предлагат предварително онлайн чекиране (регистрация) на своите сайтове, посредством която можете да си изберете и желаните места.

Избирайте места на първите редове, най добре около аварийни изходи, там е най-просторно. Това е важно, особено ако сте по-високи или с наднормено тегло. Имайте предвид, че някои авиокомпании настояват седящите до аварийни изходи да владеят английски език.

Сдобихте се със самолетен билет и регистрация и сте готови за път. Багажът е важна част от пътуването ви. Ниско тарифните превозвачи изискват плащане за всеки багаж и спазват строги правила за размера и теглото, ако пътувате с такава авиокомпания, най-добре да проверите точно на колко и какво имате право, в противен случай ще трябва да заплатите солени такси на самото летище.

Останалите превозвачи разрешават по един багаж за регистрация между 20 и 30 килограма и един ръчен багаж до 10 килограма.  Постарайте се да се вместите в нормите за да избегнете проблеми.

Пренасянето на течности в ръчния багаж е забранено, разрешават се само разфасовки до 100 мл. И не повече от литър общо. Желателно е да са събрани в прозрачен найлонов плик. Остри метални предмети като ножове и ножици също не са разрешени. Ако нарушите някоя от тези разпоредби ще се разделите с вещите си по време на проверката.

Трябва да тръгвате към летището, горещо ви съветвам да отидете поне два часа преди полета, а за по-големите летища 3 часа.

На някои от световните терминали се извършва първоначална проверка още на влизане, което неминуемо води до опашки и забавяне. Ако отидете 2 часа преди полета си това гарантира, че ще бъдете сред първите на регистрация и ще избегнете чакането на опашка пред гишетата. Ако нямате предварително запазени места това ще осигури и по-добро настаняване на борда, не се притеснявайте да помолите за желано от вас място, например на по-преден ред (препоръчително) и да изберете да стоите до прозорец или пътека.

Ако пътувате в група можете да се явите всички заедно на гишето и да изискате да ви настанят заедно. Носете разпечатан на хартия екземпляр на всички билети с които пътувате, както и на вашите онлайн регистрации ако има такива. Ако имате издадена карта за трупане на точки по програма за лоялни клиенти на авиокомпанията, можете да я предоставите за да бъде регистриран полета ви. Уверете се, че имате виза за страната, в която отивате или поне, че можете да се сдобиете с такава на пристигане още на самото летище.

След като вече сте регистрирани и сте получили своята бордна карта имате поне час свободно време, не го пропилявайте. Дръжте винаги под ръка паспорта и бордната си карта защото може да бъдете проверени многократно. Отправете се към зоната на изходите, преминете проверките. Докато чакате на опашката за проверка по сигурността се пригответе за да спестите своето време и това на останалите на опашката. Свалете колана си, извадете лаптопа и се уверете, че нямате нищо в джобовете. Махнете шапката, очилата и връхните дрехи. На някои пунктове за проверка може да ви накарат да събуете обувките си.

След като преминете намерете своя изход за самолета и се убедете, че не е променен, някои летища имат практиката да променят изхода за самолета в последният момент.

За да се качите първи на борда и да избегнете отново кибиченето по опашки седнете най-отпред пред изхода и търпеливо изчакайте да отворят вратите на гейта, тогава преминете с първите пътници. Ако до самолета се стига с автобус застанете до първата врата, това ще ви осигури бърз изход от автобуса и така ще се качите с първите пасажери на борда. Дръжте бордната си карта в ръка за да покажете мястото си на стюардите, които ще ви настанят.

Настанете се удобно и се насладете на спокоен полет.