Корпоративни интереси или грижа за общото благо?

Мисия София

09-07-2013, 16:30

Автор:

Даниел Петров

Всичко от Автора

Знайни и незнайни медии продължават спекулациите по адрес на социалното ведомство

Днес в една off медия бе цитирана (без източник) уж сензационната информация, че шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова нахално си позволявала едва ли не да заема поста, след като преди година била уличена в текъж конфликт на интереси. А именно - съвместно с народния представител от ГЕРБ – Вяра Петрова, облагодетелствала с европейски пари майката на горепосочената. Замесиха Камелия Лозанова в скандала, защото прекрати възможността определени хора да се облагодетелстват с евросредства. Да, не всичко в усвояването на европарите за заетост е по мед и масло, но защо опроверганата мнократно дъвка продължава да се вкарва в медийна употреба, един Бог (собственик) знае.

Sofiautre.bg представя на вашето внимание фактите по случая. Които поискахме по каналния ред от ведомството. Действие, което може да предприеме всеки журналист с минимално усилие на мозъчните клетки.

Между Агенцията по заетостта (АЗ) и Сдружението "Насърчаване на заетостта" е сключено Споразумение на 09.02.2010 г., на основание чл.7, ал.7 от ПМС №251/21.10.2009 г. От страна на Агенцията по заетостта Споразумението е подписано през 2010 г. (За  справка: Камелия Лозанова е изпълнителен директор на АЗ от началото на 2012 г.)

Сдружение "Насърчаване на заетостта" осъществява дейност като одобрен Доставчик на обучение по Приоритетни оси 1 и 2 по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Настоящият изпълнителен директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова предприе действия за прекратяване на Споразумението поради неизпълнение на задълженията, определени в него и в разпоредбите на министерското постановление от страна на горепосочения Доставчик на обучение. Неизпълненията на задълженията са установени след извършени от екипи на АЗ множество проверки (148 бр.) за провеждането на обучения от Сдружение "Насърчаване на заетостта". За резултатите от тях своевременно са информирани заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, Инспекторатът на МТСП, Софийската градска прокуратура – специализирано звено за противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС, Главната дирекция Национална полиция.

При обсъждането на дейността на Сдружение "Насърчаване на заетостта", представлявано от Нели Симова – майка на депутата Вяра Петрова, в парламентарните комисии за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и за борба с корупцията по високите етажи на властта, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова им съдейства и предостави изчерпателна информация.

Споразумението със Сдружение "Насърчаване на заетостта" е прекратено на 09.01.2013 г. Незабавно са преустановени плащанията към този доставчик на обучение, които възлизат на обща стойност 313 675 лв. Не е изплатена нито една стотинка за обучения, за които са констатирани проблеми.

Бюрата по труда в Бургас и Смолян издават ваучери на Сдружение "Насърчаване на заетостта" по избор на обучаваните лица. В резултат на извършените от АЗ проверки на доставчика на обучение и на двете бюра по труда, са образувани дисциплинарни производства срещу служителите, извършили нарушенията.

Ще бъдем изключително благодарни ако управници и медии започнат да бият най-накрая магарето, а не самара. Защото иначе пак ще ревем, че този или онзи посланик ни се месил във вътрешните работи, на де юре суверенната държава.