Пеевски напуска Парламента, ако хвърли оставка от ДАНС

Мисия София

15-06-2013, 18:30

Снимка:

Архив

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Народното събрание не може да си "отмени избора" на шеф на Държавната агенция "Национална сигурност", категоричен е Борислав Цеков

Делян Пеевски напуска Народното събрание, ако подаде оставка от поста шеф на Държавната агенция "Национална сигурност". Това категорично зяви един от идеолозите на Движение "Модерна България" Борислав Цеков, който е и президент за България на Световната асоциация на юристите със седалище Вашингтон, САЩ. Той коментира откритото писмо до медиите, което Делян Пеевски изпрати по-малко от 12 часа след снощните протести в страната. В него избраният от парламента за шеф на ДАНС депутат от ДПС изрази готовност да се оттегли от поста. Той обаче е готов да приеме само "Решение на 42-ото Народно събрание, с което да отмени решението за избирането му". Подобен акт е невъзможен, според Борислав Цеков.

"Г-н Пеевски трябва да подаде оставка. Парламентът не може да си отмени избора след като той е встъпил в длъжност, нито пък Пеевски може да се върне като депутат, категоричен е Борислав Цеков. - Скандалът с назначаването на г-н Пеевски за председател на ДАНС, който отприщи масово гражданско недоволство, не приключва с неговото открито писмо. За съжаление, с това писмо той не подава оставка. От него се остава с впечатление, че се търсят маневри, за да се оттегли от ДАНС, но да се върне в НС като народен представител.  Затова очевидно той "изразява готовност" да приеме решение на Народното събрание за "отмяна" на избора. Трябва да се подчертае много дебело, че това е юридически невъзможно".

Борислав Цеков подчерта, че Делян Пеевски вече е встъпил в длъжност и в момента е съвсем пълноправен и законен шеф на ДАНС. "След избирането му с гласовете на народните представители, той положи и изискуемата по закон клетва, обясни Цеков. - Положи я пред очите на цяла България. Подписването на клетвения лист има само удостоверителна стойност. Понятие "акт за встъпване в длъжност", което употребява г-н Пеевски в писмото си и за който твърди, че не бил подписал, не съществува в този случай. С полагането на клетвата той вече е действащ председател на спецслужбата. И с този акт неговият мандат на депутат е окончателно прекратен".

Според Борислав Цеков няма никакви правни възможности за "оттегляне на оставка" или други подобни еквилибристики. Нито пък има значение, че оставката не е гласувана от Народното събрание. "Веднъж встъпил в длъжност с полагането на клетва, председателят на ДАНС, който и да е той, може да бъде сменен само при наличие на изрично предвидените в закона основания за предсрочно прекратяване на мандата, обяснява Цеков. - Парламентът не може просто да "отмени" избора. Затова единственият път за г-н Пеевски е да подаде оставка. Ако не го направи незабавно, политическата криза ще се задълбочи. А ако носещите политическата отговорност за този скандален избор, се опитат чрез заобикаляне на закона и Конституцията да запазят депутатския му мандат, не само ще взривят недоволството на демократичната общественост, но и могат да тласнат страната в реална конституционна криза".