Владислав Горанов: Управляващите манипулират с числата в публичните финанси

Политика

10-06-2013, 08:15

Автор:

Агенция Фокус

Всичко от Автора

Прави се, за да избягат от огромните очаквания, които създадоха

Владислав Горанов, народен представител от ПП ГЕРБ и бивш заместник-министър на финансите в правителството на Бойко Борисов пред Агенция "Фокус".

- Г-н Горанов, как ще коментирате обвиненията на управляващите за лошото наследство в сферата на публичните финанси, което е оставило Вашето правителство? В телевизионно интервю лидерът на БСП Сергей Станишев отново оправи упреци към управлението на премиера Бойко Борисов за състоянието на държавата.

- За пореден път се прави опит за манипулация на числата с единствената цел да се създаде усещането за много неблагоприятна картина, в която в момента се намира страната. Това е отправна точка за оправдания за всички неща, които няма да изпълни до края на годината правителството, подкрепяно от Сергей Станишев.
Неприемливо и манипулативно е използването на 800-те милиона, които се цитират, че са взети от предишното правителство, и трябва да бъдат връщани през август. Тук единствената истина е, че безспорно това е временен заем, който беше използван за изплащане на субсидиите на зърнопроизводителите. Средствата бяха възстановени от Брюксел още на 4 април в размер на 840 милиона лева, което е повече, отколкото беше изтегленият краткосрочен кредит. Не съществува никаква пречка в момента, в който правителството пожелае, да върне заема, който беше емитиран. В никакъв случай това не може да се включи в сметката за лошото наследство, както твърди БСП.
От друга страна – твърденията за дефицит към месец март в размер на около 800 милиона лева. Това е така, но същото изключва информацията за месец април, която е – излишък в размер на над 500 милиона. Ако трябва да сравним информацията за изпълнение на бюджета през 2013 г., спрямо 2012 г., ще видим че - през 2013 г. имаме много по-добро изпълнение спрямо 2012 г., която приключи с дефицит под половин процент.
Манипулацията, че в момента състоянието на публичните финанси е много тежко, се използва единствено, за да послужи за отлагане на всички тези ангажименти, които БСП пое предизборно.

- През седмицата министърът на финансите Петър Чобанов каза, че има дупка от 1 милиард лева в бюджета, така ли е?

- Ако управляващите изпълняват бюджета,както е планиран, не би трябвало да има никакъв проблем с неговото изпълнение до края на годината. Основната цел на твърденията за 1 милиард лева дупка в бюджета е да свали огромните очаквания, които правителството и предизборната кампания създадоха към новото управление. Дефицитът към април, с натрупвания, е 217 милиона лева през 2012 година. През 2013 година дефицитът за същия период с натрупвания е 286,4 милиона лева. От тази сума обаче, трябва да извадим 100 милиона лева авансово платени пенсии, обезщетения, в края на април за май, заради натрупвания на много празнични дни в началото на май. Това са официални данни на Министерство на финансите. Ако извадим тези 100 милиона лева от числото 286,4 милиона лева, ще видим, че дефицитът към 30 април 2013 година е по-нисък от този, към 30 април 2012 година, която приключи с един от най-добрите фискални показатели в цяла Европа.
Ако вярваме на данните, изнесени от министър Чобанов, които той цитира, като данни на приходните агенции, че над 1 милиард няма да бъде изпълнен, дори да е така, в предизборната кампания едно от основните твърдения на БСП беше, че те знаят за съществуващата контрабанда в размер на над милиард и половина лева. Те също предложиха с бюджета за 2013 година - увеличение на приходите с 900 милиона лева, твърдейки, че ние нарочно сме ги занижили. Управление повече от половин година, до края на 2013 година, безспорно ще им даде възможност да покажат знанията си, за които те твърдяха, че имат в предизборната кампания, и да премахнат поне отчасти тази контрабанда в размер на милиард, както се твърдеше. Това на практика ще им даде възможност не само да изпълнят, а и да преизпълнят бюджета за 2013 година и всичко, за което твърдяха в предизборната кампания, ще се окаже вярно. В противен случай, ще покажат, че популистки са твърдели неща, единствено за цели на предизборната кампания.

- Като бивш заместник-министър на финансите, ще приемете ли упрека от миналата седмица, че никога държавата не е била в толкова тежко състояние, както в момента?

- За съжаление, не мога да се съглася с такова твърдение, тъй като и ние си спомняме, когато пенсията беше 3 долара и това беше отново при управление на БСП. Така че - да се твърди, че в момента е най-тежкото състояние, показва къса памет. Но аз отново повтарям, това е естествената позиция на управляващите в момента, тъй като те заредиха с огромни очаквания обществото, и продължават да зареждат с твърдения, които ще им се търсят, като сметка, рано или късно. Естествената им реакция в момента е - да обявят едно критично състояние, за да може, към края на годината, когато се види, че нещата не са чак толкова зле, те да се явят, като спасители на нацията, от една страна. От друга страна, така опитват да омекотят натиска на обществото към тях за всички тези неща, които те обещаваха, че бързо и лесно ще се случат.

- Като финансист, като гледате цифрите и тяхната работа, и кои от обещанията им със сигурност няма да бъдат изпълнени и съответно - очакванията на хората?

- Много е рано да се каже, но твърдението, че ще се създадат 250 000 работни места, без да се казва по какъв начин, е нещо, което аз пожелавам да успеят да изпълнят, но ми се струва трудно за реализация само с декларация от типа: „Ще създадем 250 000 работни места”. В предизборната кампания те обещаха промяна на модела на облагане, което обещание виждам, че вече ревизират, и връщат назад от него. Ние сме категорично „за” запазване на сегашния модел на облагане, така че нямаме причина да се оплакваме, че те се отказват от това обещание. Но още наистина е твърде рано, за да се дават комплексни оценки. Вижда се за сега, че приоритетите им са насочени основно към действия, които са далече от социалната сфера и доходите (говоря за първите решения в парламента). Със сигурност, заявките, че ще могат да направят нещо съществено, различно от политиката и управлението на ГЕРБ, тепърва трябва да бъдат доказани.

- От това, което чувате, като констатация от страна на сега управляващите, има ли нещо, за което са прави, като упрек към вашето управление?

- Нека направят нещо, което ние не сме направили, което да не е свързано просто с разходване на пари, и тогава ще можем да ги поздравим за успехите. За сега те все още констатират някои слабости в управлението на предходното правителство, но е твърде рано те да покажат на какво са способни. Така че - за сега не мога нито да ги упреквам с една подобна позиция, нито да ги поощрявам или да изказвам положително отношение. Безспорно, в криза се управлява трудно и тепърва ще разберат, какво е, защото БСП никога не са управлявали в криза. Нека им дадем малко време, за да видим всички негативи, които приписват на предходното управление, както и с какви реални действия ще успеят да покажат разликата спрямо управлението на ГЕРБ.
Първата инициатива на това управление беше Законът за ДАНС, дано втората да е нещо социално, за да могат да очертаят профила си. В противен случай, ще остане неоправдан основният приоритет на политиката им.