За лъжите, манипулациите и отнетата надежда

Време е за цялата истина на прехода, време е за отваряне на досиетата на ДС

Днес бях предизвикана от една публикация на бившия министър на МВР в Костовото правителство във Facebook. От един цитат на Бисмарк, който за мен означава лична отговорност, за измамените надежди, за договорките, за манипулациите.

"Най-много се лъже преди война,по време на избори и след лов..."

Дълбоко се съмнявам, че това е опит за измиване на съвестта, че това е опит българите да научат най-после позорната истина, затова кой поръча укриване на досиетата на определени персони, който нанесоха непоправими щети. Вредиха и продължават до ден днешен да вредят! Време е за персонална отговорност, защото надали има по голям грях от този, да излъжеш народа си.

Българите имаме един порок да забравяме!Особено по време на избори, когато еуфорията на компроматната война е по силна от сетивата... Но нека по същество.

Събитията се случват в нетолкова далечната 1999 год. Пак изборна ситуация, макар и местна. Мястото, гр. Добрич, макар че тази схема със сигурност е действала и в други региони.

Съгласно действащия закон всички кандидати за кметове и общински съветници трябва да получат удостоверения за принадлежност към бившите служби, за да могат хората да се възползват от правото си на неманипулиран избор!Фаворити за кметския пост са кандидата на СДС д-р Жанина Калинкова и инж. Лъчезар Росенов, който е избран предходния мандат като член на БСП, напуснал партията майка по време на мандата си и е сред учредителите на новата формация на Александър Томов "Евролевица".

Битката за кметския стол е ожесточена, масло в огъня налива и вътрешната опозиция на СДС. Седесари, които са облагодетелствани материално от бившия кмет... Доктор Калинкова не оценява силата на бившите... без значение към кое управление са принадлежали!Ако тогава истината беше излязла на светло, СДС щеше със сигурност да се поздрави с победата на своя кмет.

23.10.1999 год инж. Росенов прави своето обръщение в местното Дарик радио: "Чувствам по голяма отговорност от преди четири години. Благодаря на хората, които ми гласуваха доверие..."

Следва един мандат, който е полезен лично за бъдещето на кмета в международен план, но не и за благоустрояването на града! Особено приятелските контакти с бившия посланик на САЩ, г-н Байърли. Добричлии негодуват под сурдинка и така до 2012 год...

Решение N.2-81/26.09.2012 на Комисията по досиетата разкрива по неоспорим начин, че инж. Лъчезар Росенов е регистриран като секретен сътрудник на Първо главно управление ДС на 25.10.1988 год.

Защо се връщам назад във времето? Защото смятам, че е дошло времето за отговорност! Не колективна безотговорност, а персонална такава! Да укриеш досие е криминално деяние, а за подобен акт наказателната отговорност е без давностен срок... Защото ми писна да смятат българите за улов!

Време е другият "борец" за правда, тогавашният председател на Комисията по досиетата, Методи Андреев да каже кой му нареди да укрие досието на левия кандидат кмет! Защото зад тази манипулация стои определен персонаж. Дали вината е на Богомил Бонев, дали е даже на Костов предстои да научим с помощта на прокуратурата!

В името на свободното съзнание и правото ни на свободен избор!