Кралев: Пратениците на президента говорят за прозрачност, а действията им показват задкулисие

От Фейсбук профила на Красен Кралев

Днес е ден за размисъл! Но Румен Радев и неговата шпицкоманда не са кандидат-депутати, затова си позволявам да ви предложа тема за анализ и разсъждения. Този текст е моят призив да вземете решение и ДА отидете да гласувате. Освен ако НЕ искате още от безумието на задкулисието!

ГЕРБ постави бъдещето на младите хора сред основните си приоритети, включително в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. В деня за размисъл искам да ви разкажа какво постигна служебното правителство на Румен Радев за сектор “Младеж” за два месеца:

Румен Радев лично назначи за заместник-министър по младежта човек, който не знае какво означава “младежка политика”. За него секторът, посветен на младите хора, означавал “млади спортисти”, а понятието “доброволчество” разбирал като спортисти доброволци! Истинска история!

За сметка на това заместник-министърът е довел в младежката дирекция няколко души без ценз, но на високи заплати.  Според временното ръководство на ММС жени в отпуск по майчинство са “хора, които системно не идват на работа”. И те ли трябва да бъдат уволнени?!

Имам въпрос относно прокарания тихомълком проект за Национална стратегия за младежта 2020-2030. Какво наложи предишният проект на Стратегията да бъде тотално подменен с текст, написан за няколко дни от представители на само една младежка организация? Близка до БСП. Получавам сигнали с въпрос защо не е организирано обществено обсъждане с младежкия сектор? Защо проекта беше качен на сайта strategy.bg за период от само 2 седмици? Всичко това е изключително плашещо, тъй като процедурата е определяща за така важната стратегическа рамка, която трябва да очертае политиката за младежта в следващите 10 години. В моя мандат се организира национална обиколка в повече от 7 градове - с цел събиране на идеи и сондиране на мнението на около 2000 хиляди млади хора и младежки организации. Ако погледнем съдържанието на новия проект на служебното правителство, ще видим нелогическа структура, очевидно приоритизиране върху дадени организации и неадекватно представени приоритети в нея.

Вторият ми въпрос е свързан със съмнителните назначения на „граждански договор“, които се случиха последния месец в дирекция „Младежки политики“ на ММС. Как тези хора бяха подбрани? Какъв е конкурентният принцип? С каква експертиза са по-добри от други, доказали се експерти в областта? Вярно ли е, че човек без висше образование е назначен като съветник на ресорния зам.-министър на младежта със солидно възнаграждение - лицето се казва Мирослав Цеков. Справка в google показва, че той все още се води и главен секретар на Национален младежки форум? Защо близка приятелка на съпругата на зам.-министър Гичев е назначена в същата дирекция? Вярно ли е, че всички новоназначени взимат хиляди левове възнаграждение?

Онзи ден чух, че кандидат-депутатът от ДБ Димитър Димитров е обявил, че трябва да се работи за назначаването на млади хора в държавния сектор на конкурентен принцип. Съгласен съм – но не е ли именно този кандидат за народен представител кадровикът, който лично е препоръчал въпросните хора на граждански договор в младежката дирекция на ММС? Каква е неговата близка връзка със зам.-министър Гичев?

За разлика от служебния кабинет ние боравим с факти. Питам се до колко е морално и етично кандидат за позицията „младши експерт“, допуснат до втори етап на конкурс за позицията в ММС, да работи на „граждански договор“ в ММС докато тече конкурса. Справка може да се направи на сайта на ММС за допуснатите кандидати на пети юли. Лицето се казва Найден Рашков.

На какво основание е наредено на служители на ММС да предоставят досиета на изпълнени вече проекти по националните програми на трети лица?

През моя мандат договорихме проект за изграждане на младежки центрове по ОПРЧР. Защо до този момент ММС не е започнало изграждането? Това е директен удар по младите хора по места, тъй като тези центрове ще служат като отправна точка за тяхното личностно и професионално реализиране?

Много важен въпрос е и защо Националната програма за младежта все още не е действаща? Какво се случва с бюджета от около 800 хил. лв. на година?

Поставям всички тези въпроси, тъй като това дава една ясна картина за „прозрачното“ управление на кабинета на Румен Радев. Страшно е, че тези пратеници на президента говорят за прозрачност, а всичките им действия за последните 2 месеца показват само задкулисни договорки и лоши практики.