Мрежата пита: Има ли някакво споразумение между Фейсбук и ДБ?

Има ли някакво споразумение между Фейсбук и българската политическа коалиция "Демократична България"? Тази въпрос е отправен към централата на социалната мрежа чрез официално писмо от адвокат Станислав Станев. Провокирало го това, че "започнал да се намира под впечатлението, че Facebook се превръща от социална мрежа в пропагандна платформа."

"Въпросът ми е провокиран от устойчивата статистика, която показва, че профилите на хора, които не харесват тази коалиция, честно биват ограничавани с очевидно несъстоятелни мотиви. Същевремнно профили на почитатели на тази формация, които изключително цинично постоянно нарушават обявените от вас стандарти, нямат проблеми. А когато биват докладвани, се получава отговор, че възмутителните и обидни коментари са в съответствие с тези стандарти", пише в писмото си Станислав Станев. И продължава: "В тази връзка ми е любопитно да знам: Дали Фейсбук има споразумение с "Демократична България" или хората, на които сте поверили да се грижат за нормалната среда на комуниакция, са се възползвали от Вашето доверие - толерират цензура и поощряват език на омразата, когато същите са в полза на цитираната политическа формация?".

За броени часове под публикацията се появих мнения на десетки хора, които потвърждават наблюденията на Станислав Станев и изразяват готовност да се присъединят към инициативата му за изясняване на действията на социалната мрежа. Оказва се, че всички, изразяващи някакъв вид несъгласие към агресивната реклама на ДБ в социалната мрежа, моментално биват ограничавани да споделят каквото и било на профилите си или страниците.

"Присъединявам се. За 30 дни бях блокирана само защото писах на един трол да си пие хапчетата.", пише Милена Желева. "Аз съм поредната блокирана днес в споделянето. Присъединявам се към писмото.", споделя Валентина Ганева. "Втори път ме блокират този месец, а споделям едва 10% от това, което мисля", отбелязва и Стефан Ганев. С подобни коментари се включват още десетки, които са пострадали от цензурата след като са си позволили да изразят позиция срещи въпросната политическа формация.

Даниел Георгиев пък отговаря директно на Станислав Станев, че Фейсбук в действителност се превръща от социална мрежа в пропагандна платформа. "В полза на кого - който си плаща - реклами, тролове, фалшива подкрепа (лайкове, follower-и, харесвания на платформата). Законно ли е - нямам ни най-малка представа, но вероятно засега просто няма закон, който да ограничава това да се случва.", смята той.

Още по-директен в мнението си е друг засегнат - Георги Пантев. "Споразумение едва ли има с американците, по скоро с местния представител, който е възможно и да е десебар, но пък нали си получават заплащането", пише той.

"Ако и други хора имат моите наблюдения, могат да се присъединят. Килограмите хартия, които ще започнат да получават, може и да ги замислят за какво плащат заплати на "цензорите" си...", призовава адвокат Станислав Станев.