Биков: Пет месеца преди президентските избори ИТН предлага президентът да назначава ЦИК

До момента членовете на ЦИК се излъчват на квотен принцип от парламентарно представените партии

От Фейсбук профила на депутата от ГЕРБ Тома Биков

Представете си, че преди 5 месеца ПГ на ГЕРБ беше предложила промени в Изборния кодекс, според които на правителството се дават правомощия да назначава членовете на ЦИК. Убеден съм, че това щеше да предизвика мощна политическа буря. И тази буря щеше да бъде основателна. Защото подозренията, че ГЕРБ иска да си назначи своя изборна администрация точно преди изборите щяха да са напълно основателни.

А сега към реалността днес. Пет месеца преди президентските избори, партията на Станислав Трифонов предлага промени в Изборния кодекс, според които президентът трябва да назначава членовете на ЦИК!

До момента членовете на ЦИК се излъчват на квотен принцип от парламентарно представените партии. Целта е партиите да се наблюдават и контролират една друга по време на изборите. Точно тази конструкция е в основата на сравнително нормалното протичане на изборите през последните 30 години.

Станислав Трифонов, очевидно с помощта на президента, иска да разруши тази конструкция. Това поставя под риск, както легитимността на президентските избори, така и демократичния процес в България. Тези промени ще поставят ЦИК под контрола единствено на президента.

ГЕРБ разбира се няма да подкрепим тези промени. Въпросът ми обаче е към останалите партии, които заедно с партията на Трифонов, в този парламент оформиха мнозинство - Демократична България, БСП, ДПС и Изправи се мутри вън - ще подкрепите ли тези промени? Каква е позицията ви по тях и ако ги подкрепите, как ще обясните своята подкрепа?

Надявам се Венецианската комисия, ОССЕ и европейските институции, които имат отношение към утвърждаването на демократичните принципи да реагират незабавно. Защото тази идея е не просто глупава. Тази идея е опасна.

***

Понеже Станислав Трифонов е питал, къде съм бил през последните години по отношение на мажоритарните избори, да му припомня това. Бях депутат от ГЕРБ и участвах във внасянето на мажоритарните избори в парламента. Те не се приеха, защото настоящите му партньори от БСП и ДПС не ги подкрепиха. Сега пак ще ги внесем и ако той ни подкрепи, волята на суверена ще бъде изпълнена.