Георги Марков: Шоуто свърши! Кой ви е премиерът - хайде, управлявайте!

От фейсбук профила на Георги Марков.

"Приятели,

Във вестник „24 часа” виден политолог – Димитър Аврамов, твърди, че „партиите на протеста” са спечелили изборите. Хвали и пропорционалната избирателна система. Негово право е да вижда така нещата.

Аз не съм политолог и никога няма да бъда. Но съм бил три пъти народен представител, включително и във Великото народно събрание – мажоритарно избран и в онова първо обикновено Народно събрание 1991 г., когато за първи път победихме БСП, и то с 2 млн. гласа.

Понеже съм бил и девет години конституционен съдия, да ви кажа каква е политическата картинка според нашия основен закон. ПОБЕДИТЕЛ, и то за пети път, е Бойко Борисов! Той разгроми партиите на протеста. Има с около 20% повече от Мая, която едва влезе в парламента. Буквално съкруши БСП с над 10%, с близо толкова бие и Слави, като не му даде да играе ролята на царя 2001 г. Партията на Сорос – ДъБъ, е с едноцифрен резултат. Понеже нашата пропорционална система е най-уродлива в Европа – нисък праг за влизане от 4%, включително и за коалиции, въпреки убедителната си победа Бойко няма как да управлява. Ако беше в Гърция щяха да му дадат плюс 50 депутата, които се полагат на победителя и щеше да има абсолютно мнозинство. В Унгария прагът за влизане по партийна листа е 5%, а при 2 партии - 10%, т.е. ДъБъ нямаше да вкара нито един човек.

Очевидно Бойко ще стане лидер на ПОБЕДИЛАТА ОПОЗИЦИЯ, А ПОБЕДЕНИТЕ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ С АНТИ-ГЕРБ КОАЛИЦИЯ. Слави, Корнелия, Доган, ДеБъ и Мая имат конституционно мнозинство – 170 депутата.

Ще изпратят премиер в Брюксел и на въпроса „С колко победихте?“, той ще каже АЗ СЪМ ОТ ПОБЕДЕНИТЕ.

В Европа обикновено премиер е лидерът на мандатоносителя. ШОУТО СВЪРШИ! Кажете си премиера! Хайде, управлявайте, да ви видим колко можете!