Прокуратурата разследва Тома Белев за завземане на Асоциация на парковете? - bulgaria.utre.bg

Прокуратурата разследва Тома Белев за завземане на Асоциация на парковете?

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
04 септември 2020, 15:00 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    БНТ, кадър

Подозират, че е завзел Асоциация на парковете и десетки милиони са разходвани неясно

От един месец прокуратурата извършва разследване срещу бившия директор на парк Витоша и настоящ общински съветник от Демократична България Тома Белев, съобщава ПИК, позовавайки се на собствени източници.

Причината за възбуденото наказателна производство е незаконното придобиване на Сдружение Асоциация на парковете. В хода на разработката е установено, че неправителствената организация е собственик на десетки имоти на територията на цялата страна. Цели 81 страници са имотите им в Агенция по вписванията. Те са закупени със средства, когато в Асоциацията на парковете са членували само дирекциите на държавните природни паркове. Когато през 2003 г. Белев е директор на парк Витоша, е избран за председател на организацията.

Въпреки, че мандатът е 5 годишен от 2003 до 2014 година, Белев не провежда задължителните общи събрания на Сдружението. Същевременно през 2012 година той е освободен като директор на парк Витоша, но въпреки това в нарушение на Устава остава начело на организацията.

Чак през 2014 година той свиква Общо събрание, на което приема 15 физически лица все негови приближени за нови членове и променя Устава. Всички тези действия на Белев са обявени от съда за неправомерни, а решенията на Общото събрание са отменени като незаконни. Въпреки това той продължава да се разпорежда с имуществото на Сдружението.

Разследващите органи проверяват и как са придобити имотите на АПБ. Обследва се и поръчка, в която участва Сдружението по швейцарска програма на стойност 4 милиона и 900 хиляди франка, над 8 млн.лв,. и как са разходвани парите.

Асоциацията на парковете е управлявана от Белев не като сдружение в обществена полза, а като еднолично ООД. Сружението участва в много обществени поръчки, освен самостоятелно, но и в консорциуми основно с членове от еколого-партийната коалиция "За да остане природа в България". Приходите се измерват в милиони. Как са изразходвани тези средства, има ли престъпления и защо Белев продължава да ръководи организацията въпреки съдебните решения ще се разбере от разследването на прокуратурата.

МултимедияКоментари (1)

Потребител
Свилена
С грубото изказване за евреите му се размина, дано този път да не му се размине.
08 септември, 14:25 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета