Проф. Божидар Божинов: Брегът на Алепу трябваше да се укрепи - bulgaria.utre.bg

Проф. Божидар Божинов: Брегът на Алепу трябваше да се укрепи

От блогa на
Bulgariautre.bg
Bulgariautre.bg
Всичко от автора
12 юни 2020, 14:34 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    Нова тв, кадър

Брегът на Алепу задължително трябваше да се укрепи, защото щеше да потъне близкия път, заяви за ABCnews.bg проф. Божидар Божинов, експерт по геозащита към Минно-геоложкия университет и “доктор хонорис кауза” на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Извършен е естествен процес, защото става въпрос за функция между свлачище и ерозия. Почвата е прахова и брегът трябваше да се подпре, обясни той. Според него по отношение на изграждането на хотел е въпрос на градоустройствено решение.

„Може да е като начин на строителство след укрепването на брега. Няма нищо лошо да има сграда освен укрепваща роля да има и допълнителни предназначения. Категорично не става въпрос за постройка на плажа, тя е на терен зад него. Този терен обаче е ерозирал и имаше безспорна нужда от укрепително съоръжение,“, коментира проф. Божинов. Той даде за пример, че подобни укрепвания и след това изграждането на хотели има и по други места по морето. Например в Златни пясъци, Свети Константин и Елена и „Парадайс бийч“ до Свети Влас. Същите методи използват и в Турция и Гърция.

Валентин Методиев, ABCnews.bg

Божидар Божинов е доктор на техническите науки и професор по геозащита към Минно-геоложкия университет. През декември 2019 г. е удостоен с титлата “доктор хонорис кауза” на УАСГ. Той е световноизвестен учен в областта на земната механика, геотехниката, подземното и геозащитното строителство. Автор и съавтор е на повечето български нормативни документи в геотехниката. Има над 150 научни публикации в България, Австрия, Германия и Япония.

Източник: www.abcnews.bgКоментари (2)

Потребител
Калина
Какво говоряТ аз ли не съм в час! Естествено, че има нужда от укрепване и само ако някой тръгне да протестира сега...просто жалко и смешно...
14 юни, 21:45 ч.
Потребител
ГЕНЧО
Г-н Божинов е начетен и почетен човек може да се слушата в думите му.
Кратко точно и ясно трябвало е да има упора има я .
14 юни, 21:43 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета