Гардиън: 6 мита за коронавируса

Общество

12-04-2020, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

КСБ и строителни фирми се включват в борбата с коронавируса

Министерският съвет пуска информационен портал за борба с коронавируса

Коронавирус: пазете се от измами и нечестни практики онлайн

1800 нови заразени с коронавирус е регистрирала Русия за последното денонощие

Регистрираните случаи на заразяване с коронавирус в Латинска Америка са над 50 000

COVID-19 преобръща положителния тренд в пивоварния бранш

230 са настанените в болнични условия лица, с потвърден COVID-19

Над 20 хиляди са починалите с COVID-19 в САЩ до момента

Осигурява се допълнително финансиране за справяне с пандемията

СЗО: Прибързана отмяна на ограниченията може да доведе до втора вълна на пандемията

МВФ създава външна група за консултации за пандемията

Миряни и свещеници задължително с маски на богослуженията

Бойко Борисов: Без маски или шал да не се излиза

От утре маските стават задължителни

Мит 1: Маските за лице не работят

Носенето на маска за лице със сигурност не дава желязна гаранция, че няма да се разболеете -- вирусите също могат да се предават през очите и малки вирусни частици, известни като аерозоли, могат да проникнат през маските. Въпреки това маските са ефективни при улавяне на капчици, което е основен път на предаване на коронавирус, а някои проучвания са оценили приблизително защитата като петкратно по-голяма.

Ако има вероятност да сте в близък контакт с някой заразен, маска намалява шанса болестта да се предаде. Ако проявявате симптоми на коронавирус или сте диагностицирани, носенето на маска също може да защити другите. Така че маските са от решаващо значение за работещите в здравеопазването и социалните грижи, които се грижат за пациентите, а също така се препоръчват за членове на семейството, които трябва да се грижат за някой, който е болен - в идеалния случай и пациентът, и болногледачът трябва да имат маска.

Въпреки това маските вероятно дават малка разлика, ако просто се разхождате из града или пътувате с автобус, така че няма нужда да купувате огромно количество.

Мит 2: Той мутира в по-смъртоносен щам

Всички вируси натрупват мутации във времето и вирусът, който причинява COVID-19, не се различава. Колко широко се разпространяват различните щамове на вирусa зависи от естествения подбор - най-успешните ще бъдат версиите, които могат да се разпространяват бързо и да се възпроизвеждат ефективно в организма. Това обаче не означава, че са най-опасни за хората, тъй като вирусите, които убиват хората бързо или ги правят толкова болни, че са неработоспособни, е по-малко вероятно да бъдат предадени.

Генетичният анализ от китайски учени на 103 проби от вируса, взети от пациенти в Ухан и други градове, предполага, че в началото са се появили два основни щама, обозначени L и S. Въпреки че L щамът изглежда е по-разпространен от щама S (около 70% от пробите принадлежат на първия), S версията изглежда като по-стара.

Екипът, стоящ зад това изследване, предположи, че това може да показва, че щамът L е по-агресивен, или се предава по-лесно, или се реплицира по-бързо вътре в тялото. На тази фаза обаче тази теория е спекулативна - все още не е имало преки сравнения, за да се види дали хората, които хванат една версия на вируса, са по-склонни да го предадат или страдат от по-тежки симптоми.

Мит 3: Не е по-опасен от обикновения грип

Много хора, които получават коронавирус, няма да изпитват нищо по-лошо от симптомите на сезонен грип, но общият профил на заболяването, включително неговата смъртност, изглежда по-сериозен. В началото на епидемията очевидната смъртност може да бъде надценена, ако се пропуснат много леки случаи. Но Брус Айлърд, експерт от СЗО, който ръководеше международна мисия в Китай, за да събере информация за вируса и реакцията на страната, заяви, че това не е така при COVID-19. Доказателствата не подсказват, че виждаме само върха на айсберга. Ако се подложи на допълнително изпитване, това може да означава, че текущите оценки на приблизително 1% смъртност са точни. Това би направило COVID-19 около 10 пъти по-смъртоносен от сезонен грип, който се очаква да убива между 290 000 и 650 000 души годишно в световен мащаб.

Мит 4: Убива само възрастните хора, така че по-младите могат да са спокойни

Повечето хора, които не са в напреднала възраст и нямат придружаващи заболявания, няма да се разболеят критично от COVID-19. Но заболяването все още има по-голям шанс да доведе до сериозни респираторни симптоми от сезонен грип и има и други рискови групи - здравните работници например са по-уязвими, защото има вероятност да имат по-голяма експозиция на вируса. Действията, които предприемат младите, здрави хора, включително съобщаване на симптоми и следване на карантинни инструкции, ще имат важна роля за защита на най-уязвимите в обществото и за оформяне на цялостната траектория на епидемията.

Мит 5: Трябва да сте със заразен човек в продължение на 10 минути

При грип някои болнични указания определят експозицията в рамките на шест фута (два метра)от заразен човек, който киха или кашля в продължение на 10 минути или повече. Възможно е обаче да се заразим с по-кратки взаимодействия или дори чрез поемане на вируса от замърсени повърхности, въпреки че това се смята за по-малко разпространен път на предаване.

Мит 6: Ваксината може да бъде готова до няколко месеца

Учените бързо започнаха разработването на ваксина за новия коронавирус, подпомогнат от ранното прочитане на генетичната последователност от китайски изследователи. Развитието на жизнеспособна ваксина продължава напред, като няколко екипа вече провеждат експерименти с животни. Все пак, необходимите постепенни изпитвания, преди да може да бъде пусната търговска ваксина, все пак са продължителни начинания - и от съществено значение за гарантиране на забелязването дори на редки странични ефекти. Предлагана в търговската мрежа ваксина в рамките на една година би били бързо.