Измислени „асоциации“ и фейк сайт пропагандират да се гласува за социалиста в Русе

Христос, Левски и Баба Ванга – впрегнати да разпространяват абсурди във Фейсбук

Не предизборна кампания и съпоставка на идеи, а истинска война, сякаш се води в Русе. С цената на всякакви манипулации, русенци биват убеждавани, че социалистът Пенчо Милков е „По-чист, По-зелен, По-почтен!“ и ще спечели категорично.

Освен във възхвала на личните му и политически качества, фейсбук групи са впрегнати да го представят като жертва на черна кампания, водена от неговите опоненти, съобщава tribune.bg.

Ако се питате какво е общото между Иисус Христос, Васил Левски и Баба Ванга, то вероятно с изненада ще научите, че във Фейсбук и тримата ще ви агитират за БСП. Страници с тези имена са създадени очевидно с цел набиране на голям брой последователи, впоследствие обаче се ползват активно за политическа агитация. В тях се споделят информации на кръстосан принцип.

Завзети от фалшиви новини и пропаганда са и страници с имената „Русе“ и България“. Общата връзка между всички тях е, че споделят информации от откровено фалшивия сайт bgnovinite.eu, който освен за Милков има доста малко публикации, а в секцията му актуално има по един материал от февруари и един от април.

И априлската е, че като спешен пиар правителството подава оставка…

И ако кажем, че досега виждаме определено нередни, но не чак измамни действия, защото всеки средноинтелигентен човек би се усетил, че го заливат с пропаганда, то „авторите“ на горните имат и по-достоверно изглеждащи.

Две „организации“ се кълнат в качествата на Пенчо Милков.

Асоциация на хотелиери и ресторантьори - област Русе и Национална асоциация на малкия и среден бизнес разпространиха писма, подписани от ръководствата им, в подкрепа на социалиста.

Въпреки че имената са подозрително близки, това НЕ СА Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Националното сдружение на малкия и среден бизнес (НСМСБ) – те вече са сериозни структури, с посочени членове и ръководни органи.

„Скъпи русенци, изключително грозно впечатление тези дни прави пошлата клеветническа кампания стещу един млад мъж, баща, юрист и кандидат за кмет. Неговите опоненти и техните платени глашатаи бранят с най-позорни и нечестни методи това, което са заграбили - обществения ресурс на русенци“, обявяват с правописните грешки на страниците си „асоциациите“, в които така и не става ясно кой всъщност членува.

Първата има изключително спорно изглеждащ сайт с крадени снимки, а втората – дори няма такъв, въпреки че в бланката за контакти е посочен namsb.bg. Посоченият домейн на организацията е заявен едва вчера – в деня на размисъл. Проверка на телефонът в Гугъл пък препраща към фирми, нямащи нищо общо с посочената асоциация или Русе.

И двете Фейсбук страници са изработени с кадри, взети произволно от интернет.

На въпроси на Tribune.bg към местни фирми, те отричат да знаят за двете асоциации и предполагат, че са фалшиви. Като адрес на ресторантьорите в Русе е посочена Механа „Царско село“, а Национална асоциация на малкия и среден бизнес се помещава в София – на „Позитано“ 8.

Бланките на писмата, с които афишира мощна подкрепа червеният кандидат, са правени набързо.

Иначе в писмата се виждат имената на двамата изпълнителни директори – П. Колев и М. Манолов (не е ясно дали е реален човек или просто препратка към кандидат-кметица на София).

 

Едно от въпросните писма

Още едно, този път 100% реално име, свърза двете „асоциации“ и единия „новинарски сайт“. В партньорите им е посочена непознатата Федерация „Европа“, чийто представител във Великобритания е небезизвестният Емил Русанов.

Той се прочу повече преди година, когато стана водач на „бунт“ на българите от чужбина. Според заявките му, сънародниците ни зад граница щяха да се връщат и да завземат властта. Впоследствие естествено остана само шумът от малоброен протест, начело с вечния протестиращ Йоло Денев. Крах претърпяха и паралелните прояви по света, а самият Русанов също не отиде да протестира в Лондон, защото датата съвпадна с… морската му ваканция.